Průšvih kolem zakázek České pošty: Chovanec souhlasí s vyšetřovací komisí, ale...

11.09.2015 12:30

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod jehož úřad spadá Česká pošta, se nebrání mimořádné schůzi Sněmovny k tomuto státnímu podniku ani vzniku vyšetřovací komise k zadávání zakázek poštou. Podobně se vyjádřil předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák, naopak šéf lidoveckého klubu Jiří Mihola je ke vzniku komise skeptický. Oba koaliční kluby budou o návrhu na svolání mimořádné schůze k poště, s nímž přišlo vládní hnutí ANO, teprve jednat. Poslanci TOP 09 a STAN podle jejich předsedy Miroslava Kalouska jsou pro schůzi, o podpoře vzniku komise budou ještě jednat.

Průšvih kolem zakázek České pošty: Chovanec souhlasí s vyšetřovací komisí, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Chovanec uvedl, že pokud by komise vznikla, její předseda by neměl být kvůli objektivitě napojen na žádnou koaliční stranu. "Komise by se měla zaměřit na zakázky za posledních deset let. Když už má komise vzniknout, měla by odvést práci pořádně a za relevantní období, sdělil ČTK Chovanec.

Sklenák očekával, že žádost o svolání schůze bude na stole. Pokud by to podle něho neudělalo hnutí ANO, přišla by s požadavkem opoziční TOP 09 kvůli firmě Agrotec, jež patří do skupiny Agrofert ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše. Kalousek to potvrdil s tím, že ANO bylo předem jasné, že by o schůzi k zadávání zakázek poštou požádala opozice. "Říkám tomu úprk dopředu," komentoval postup Babišova hnutí. "V každém případě je třeba, aby se Sněmovna skandálem pánů Babiše a (Jaroslava) Faltýnka zabývala," řekl ČTK.

Místopředseda dolní komory a STAN Petr Gazdík uvedl, že poslanci jeho frakce program mimořádné schůze podpoří a na základě debaty se rozhodnou, zda podpoří i komisi. Sněmovna by ji podle Gazdíka měla ustavit tehdy, pokud orgány činné v trestním řízení nekonají nebo konají podezřele. "Tady ty signály úplně nemáme," dodal Gazdík na dotaz ČTK.

Sklenák v případě vyšetřovací komise zdůraznil, že rozhodující bude navrhované zadání, čím přesně by se měli její členové zabývat. "Nebráním se apriori zřízení vyšetřovací komise, na druhou stranu bych nechtěl, abychom se snažili suplovat činnost orgánů činných v trestním řízení," řekl ČTK Sklenák.

"Osobně s velkou pravděpodobností návrh nepodpořím," řekl ČTK k vzniku komise Mihola. Ke zřizování komisí je skeptický hlavně kvůli tomu, že Sněmovna není už několik měsíců schopná zvolit šéfa komise k výstavbě dálnice D47 u Ostravy, bez něhož nemůže začít pracovat. Kdyby však na jednání lidoveckých poslanců zazněly vážné argumenty pro vznik komise, mohl by změnit názor.

Hnutí ANO ohlásilo záměr vyvolat mimořádnou schůzi ve čtvrtek. Komise by podle vládního hnutí měla prověřit v součinnosti s orgány činnými v trestním řízení a Úřadem na ochranu hospodářské soutěže hospodaření České pošty za posledních deset let. Schůze by se mohla konat ještě v září.

Policie nedávno navrhla obžalovat 14 lidí a sedm firem v případu manipulace se zakázkami České pošty. Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací médií figuruje také Agrotec. Podle Agrofertu ale Agrotec nezpůsobil žádnou škodu a zaměstnanci firmy nanejvýš udělali administrativní chybu. V jiné kauze policisté podezírají z nepřímého úplatkářství podnikatele Lukáše Čadka a sociálního demokrata Kamila Choce, který údajně po Čadkovi chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s Českou poštou. Peníze prý měly jít do pokladny ČSSD a také přímo ministru Chovancovi, což strana i Chovanec odmítají.

Spor mezi podnikatelem a Českou poštou se týká zakázky, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo a podnikatel zkrachoval. V kauze padlo také několik trestních oznámení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…