Průšvih s elektronickými dálničními známkami, Babiš si chce předvolat Kremlíka. Od počátku špatně, hrubě se mi to nelíbí, stěžoval si

17.01.2020 12:10

Výběr dodavatele e-shopu, aplikace a dalších IT částí připravovaného systému elektronických dálničních známek byl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zorganizován a vypsán tak, že by měl být zrušen. Řekl to dnes novinářům, napsala ČTK.

Průšvih s elektronickými dálničními známkami, Babiš si chce předvolat Kremlíka. Od počátku špatně, hrubě se mi to nelíbí, stěžoval si
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

S ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) chce o věci jednat, podle Babiše s ním má na dnešek domluvenou schůzku. Chce s ním probrat celý proces vypsání zakázky.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který má systém elektronických dálničních známek na starosti, v úterý oznámil, že IT části vybuduje společnost Asseco Central Europe. Ta bude systém i následně čtyři roky provozovat. Celkem by společnost měla od státu dostat přibližně 401 milionů korun. Zakázka přitom byla vedena v utajovaném režimu a nebyla pro ni vyhlášena klasická veřejná soutěž. Opoziční poslanci kritizovali cenu i způsob výběru dodavatele. Ministerstvo dopravy výběr hájilo, postup byl dle úřadu podle zákona a cena zahrnuje celý IT systém. Systém elektronických vinět začne fungovat od příštího roku, nahradí dosavadní papírové kupony.

„Celé od počátku je to špatně, mně se to hrubě nelíbí a bude se o tom jednat. Myslím, že to bylo tak zorganizované a vypsané, že by to mělo být zrušeno,“ řekl Babiš. Podle premiéra je absurdní, že vláda řeší „haléřové záležitosti“ a podobnou zakázku nikoli. Na SFDI i Kremlíka je podle svých slov značně naštvaný. „Stále si s ním píšu, mluvím a chci to řešit. Když je takhle důležitá zakázka, kde máme inkaso šest miliard za dálniční známky, lidem jsme slíbili, že to bude elektronicky, tak si to měl proboha někdo pohlídat, aby to fungovalo,“ uvedl předseda vlády.

„Musí mi to zdůvodnit. Podle zákona tam máme nějaké lhůty. Mě bude zajímat, proč to tak bylo vypsáno, jak to bylo vypsáno, proč to nebylo najednou, protože tam má být ještě nějaká zakázka z hlediska prodejních míst. A proč jsme do toho nezapojili nějaké e-shopy, možná maloobchod a tak dále,“ řekl dále Babiš k plánovanému jednání s Kremlíkem.

Ekonomický deník dnes uvedl, že právě druhá zakázka na zajištění prodejních míst na elektronické dálniční známky, kterou vypsal SFDI, by podle zadávací dokumentace měla stát 477 milionů bez DPH na pět let, v případě prodloužení o dalších pět let pak 926 milionů korun.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…