Průvodce volbami do zastupitelstev obcí

30.09.2018 10:04

Volby se konají v pátek 5. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 6. října od 08:00 do 14:00. Volit může občan ČR, který alespoň v druhý den voleb dosáhl 18 let a který má v obci trvalý pobyt. Právo volit mají i státní občané jiného státu, jehož občanům právo volit do zastupitelstev obcí přiznává mezinárodní úmluva, kterou je ČR vázána. V současné době se jedná pouze o občany členských států Evropské unie. I ti musejí dosáhnout věku nejméně 18 let a být v den voleb v obci přihlášeni k trvalému pobytu, připomíná ČTK.

Průvodce volbami do zastupitelstev obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň v ulicích Prahy před nadcházejícími komunálními volbami

Volič - občan jiného státu EU - musí podat obecnímu úřadu žádost o zápis do dodatku stálého seznamu voličů. A to kdykoli do doby jeho uzavření, ke kterému dochází dva dny přede dnem voleb. Občan jiného členského státu EU, který o zápis do dodatku již jednou požádal pro některé předchozí volby do zastupitelstev obcí, v něm zůstává zapsán, aniž by musel svoji žádost pro každé volby opakovat.

Po zkušenostech z voleb 2014, kdy ombudsmanka vyzvala k účasti ve volbách i občany členských států EU s pouze přechodným pobytem, se otázka rozšíření volebního práva v komunálních volbách řešila ve Sněmovně. Poslanci však toto rozšíření neschválili. Ministerstvo vnitra proto uvádí, že volební zákon ani před komunálními volbami konanými letos občanům EU s přechodným pobytem volební právo v obecních volbách výslovně nepřiznává, nicméně doporučuje, aby obecní úřady občany EU na základě jejich žádostí zapisovaly do dodatku stálého seznamu voličů.

Jaké doklady musí mít volič?

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství ČR platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem ČR. Cizinec se musí prokázat průkazem o povolení k pobytu.

Jaký volební systém se používá?

Volební systém je v principu poměrný, většinové prvky v něm zastupují preferenční hlasy pro vybrané kandidáty a především tzv. panašování, tedy možnost hlasovat pro osoby z kandidátek různých politických subjektů. Maximální počet hlasů, které má volič k dispozici, je shodný s počtem členů zastupitelstva.

Jak vypadá hlasovací lístek?

Hlasovací lístek může být vytištěn oboustranně, v jeho záhlaví je uveden název obce a počet členů zastupitelstva. Kandidáti každé volební strany jsou uvedeni v pořadí určeném stranou. A to v samostatných zarámovaných sloupcích umístěných vedle sebe. Obyvatel územně členěného statutárního města nebo hlavního města Prahy obdrží hlasovací lístky dva - do městského zastupitelstva a do zastupitelstva městské části, v níž má trvalý pobyt.

Jakým způsobem se volí?

Volič si vybere jeden ze tří způsobů hlasování:

1) označí pouze jednu politickou formaci, čímž dá hlas všem jejím kandidátům.

2) může konkrétně označit tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva má být zvoleno, a to z kterékoli strany.

3) může oba způsoby kombinovat: označí křížkem jednu stranu a zároveň i jednotlivce z ostatních stran. V tom případě volí přednostně jednotlivě označené kandidáty. Z označené strany volí podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolik kandidátů, kolik zbývá do počtu členů zastupitelstva. Volič ale nesmí označit více stran nebo více kandidátů, než je počet členů zastupitelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…