Průzkum: Češi by v čele USA viděli raději Clintonovou než Trumpa

08.11.2016 18:06

V České republice se větší podpoře těší demokratka Hillary Clintonová než republikán Donald Trump, kteří se v dnešních volbách utkají o funkci amerického prezidenta. Z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že podle více než dvou pětin českých občanů (43 procent) by se do Bílého domu měla přestěhovat Clintonová, zatímco 13 procent dotázaných dává přednost Trumpovi.

Průzkum: Češi by v čele USA viděli raději Clintonovou než Trumpa
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Podpora Hillary Clintonové u české veřejnosti od letošního září přitom vzrostla o čtyři procentní body, zatímco podíl Trumpových příznivců se výrazně nezměnil, uvedli analytici CVVM.

Clintonová má větší podporu mezi lidmi od 30 do 44 let, respondenty s dobrou životní úrovní či oslovenými, kteří se řadí k pravici. ‚Z hlediska politických preferencí se k Hillary Clintonové častěji přiklonili voliči KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených,“ konstatuje CVVM. Trumpa častěji preferují muži, voliči ANO nebo Strany přímé demokracie.

Celý průzkum najdete ZDE.

Sociology také zajímalo, jak Češi vnímají působení dosluhujícího amerického prezidenta Baracka Obamy. Pozitivně ho hodnotí 57 procent Čechů, negativně asi čtvrtina, zbytek nevěděl. Lidé hodnotící Obamu pozitivně by výrazně častěji chtěli za jeho nástupkyni Clintonovou.

Zájem o letošní prezidentské volby v USA v říjnu projevilo podle CVVM 42 procent Čechů, v září to bylo 37 procent veřejnosti. Necelé tři pětiny dotázaných (57 procent) toto téma naopak nezajímá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…