Průzkum: Češi nejvíc šetří na potravinách a oblečení

11.05.2014 20:50

Češi nejvíc šetří na potravinách a oblečení. Pětina lidí je schopna ušetřit více peněz i jinak, omezuje své koníčky a prakticky nikam nechodí. Naopak pouze každý desátý člověk se na výdaje neohlíží a nešetří naprosto na ničem. Vyplývá to z průzkumu vyhledávače slev Skrz.cz mezi více než 500 respondenty.

Průzkum: Češi nejvíc šetří na potravinách a oblečení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Potraviny a oblečení jsou položkami, na kterých dokáže ušetřit peníze nejvíce Čechů. V obou případech je jako největší příležitost k úspoře uvedlo 27 procent respondentů. Na potravinách šetří především starší lidé. Průzkum také ukázal, že muži dokážou šetřit více při nákupu potravin, zatímco ženy překvapivě spíše při nákupu oblečení.

Šest procent lidí dokáže nejvíce ušetřit na energiích za bydlení, pět procent za dopravu

Na 19 procent lidí uvedlo, že dokáže nejvíc šetřit na volnočasových aktivitách - což spočívá v tom, že lidé ve svém volném čase nikam nechodí. Způsoby šetření se výrazně liší u lidí z měst a z malých vesnic. Z obyvatel hlavního města 38 procent respondentů uvedlo, že dokáže nejvíc ušetřit na potravinách, 14 procent na volnočasových aktivitách. Naopak na malých vesnicích dokáže nejvíc lidí ušetřit na výdajích na volný čas (28 procent), na potravinách šetří jen 18 procent z nich.

Druhým extrémem jsou lidé s vysokoškolským vzděláním. Ti se ve většině případů neomezují a své volno si hodlají patřičně užít. Tento postoj jich podle průzkumu zastává více než 90 procent.

Šest procent lidí dokáže nejvíce ušetřit na energiích za bydlení, pět procent za dopravu. Mezi respondenty se sporadicky objevili i lidé, kteří nejvíce uspoří na výdajích za bydlení či pojištění.

„Kromě oblastí, ve kterých Češi šetří peníze, ukázal průzkum také to, že u nás existuje skupina lidí, které tyto starosti míjí. Aktuálně může toto prohlásit zhruba každý desátý Čech. Největší podíl lidí s tímto postojem lze z hlediska vzdělání nalézt mezi vysokoškoláky," uvedl Petr Kováčik ze Skrz.cz. Pětina z nich uvedla, že nešetří na ničem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…