Průzkum: Když přijdou k volbám všichni, dostane Babiš 25 procent. Ale taky může dostat 47...

29.08.2017 12:25

Nerozhodnutých voličů je před nadcházejícími volbami více než 51 procent. Server iDnes.cz tak informuje o průzkumu společnosti Behavio, která se zaměřila na nerozhodnuté voliče. Díky crowdfundingové kampani zpracovala detailní mapu pocitů voličů.

Průzkum: Když přijdou k volbám všichni, dostane Babiš 25 procent. Ale taky může dostat 47...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Projekt Mapa voličů mimo jiné ukazuje, mezi jakými stranami se lidé rozhodují. Například hnutí ANO by podle průzkumu společnosti dostalo jen deset procent hlasů. A to v případě, že by nezískalo žádné váhající voliče a ostatní nerozhodnutí by dali hlas jiným stranám. V případě, že by ale získalo všechny váhající voliče a ostatní strany dostaly hlasy jen od svého pevného jádra, mohlo by ANO získat až 47 procent.
 
V případě, že k volbám přijdou všichni nerozhodnutí voliči a nikdo si neřekne, že je zbytečné chodit k volbám, pak ANO získá maximálně 25 procent. A to i v případě, že zmobilizuje všechny své zvažující voliče, konstatuje server iDnes.cz na základně průzkumu.
 
Původní text ZDE.

Více z projektu se dozvíme na webu společnosti od čtvrtka 31. srpna. O voliče se perou podle jednoho ze zakládajících členů společnosti Jiřího Boudala dva shluky – na jedné straně Piráti, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Zelení – a na druhé straně protiislámské strany - SPD, Rozumní a Blok proti islamizaci. 

A proč podle Boudala průzkum vznikal? „Rádi bychom předešli situaci známé třeba z amerických prezidentských voleb, kdy řada lidí nešla volit, protože si na základě volebních výzkumů myslela, že je to rozhodnuté. Nebylo. A není ani u nás,“ zmínil Boudal.

Jak závěrem konstatuje server, z celkového množství 8,5 milionu oprávněných voličů mají strany jistých pouze jednotky procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…