Průzkum: Merkelová je druhá nejoblíbenější politička na celém světě. U Čechů ale propadla, stejně jako Putin

25.12.2015 17:05

Celosvětově nejoblíbenějším politikem je americký prezident Barack Obama, naopak nejméně oblíbeným světovým lídrem je íránský prezident Hasan Rúhání. Vyplývá to z výsledků výzkumu společnosti WIN/Gallup, který probíhal v 65 zemích celého světa. Průzkum se uskutečnil i v Česku, jeho výsledky se ale od těch celosvětových poněkud liší. Informoval o tom server Echo24.

Průzkum: Merkelová je druhá nejoblíbenější politička na celém světě. U Čechů ale propadla, stejně jako Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Po Obamovi je v současné době v celosvětovém měřítku nejpopulárnější německá kancléřka Angela Merkelová. Češi si z devíti státníků oblíbili nejvíce britského premiéra Davida Camerona a nejméně Vladimira Putina.

„Jsou zde dva lídři, u kterých je třeba se zastavit více než u jiných. Zatímco prezident Obama svou popularitu doma trochu ztrácí, ve světě zůstává stále nejpopulárnější. Prezidenta Putina na druhé straně nejvíce zbožňují doma, v největší zemi světa, ale globálně je oblíbený již podstatně méně,“ řekl prezident výzkumné společnosti Jean-Marc Leger.

Celý text je ZDE.

Stejně jako ve světě i v České republice je Obama poměrně oblíbený. Možná poněkud překvapivě ale až po konzervativním lídrovi Velké Británie Davidu Cameronovi, který je u Čechů celkově oblíbený u 21 % dotazovaných Čechů.

Nemáme rádi Putina a Rúháního

Naopak nejmenší oblibu si u nás získal, na rozdíl od světa, ruský prezident Vladimir Putin, kterého nemá rádo 59 % českých respondentů. Druhý nejméně oblíbený je v ČR íránský prezident Hasan Rúhání.

V celém světě se na druhé pozici po Obamovi umístila německá kancléřka Angela Merkelová. Na třetím místě pak Cameron, na čtvrtém francouzský prezident Francois Hollande a na pátém Vladimir Putin. V Česku se naopak Merkelová stala se 34 procenty v minusu třetí nejméně oblíbenou mezi státníky.

Celkově výzkum zkoumal oblíbenost představitelů nejvýznamnějších států, které ovlivňují geopolitiku – Baracka Obamy, Davida Camerona, Angely Merkelové, Vladimira Putina, Francoise Hollandea, čínského prezidenta Si Ťchin-pinga, indického premiéra Narendry Modiho, íránského prezidenta Hasana Rúháního, brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové a saúdského krále Salmána bin Abd al-Azíz al Saúda.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…