Průzkum STEM: Dvě třetiny veřejnosti považují zavedení elektronické evidence tržeb za pozitivní opatření

24.05.2016 11:52

Aktuální sociologický výzkum, který STEM vypracoval na základě zadání Generálního finančního ředitelství, zjišťoval názory veřejnosti na elektronickou evidenci tržeb.

Průzkum STEM: Dvě třetiny veřejnosti považují zavedení elektronické evidence tržeb za pozitivní opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ve dnech 9. – 13. 5. 2016 STEM provedl pro Generální finanční ředitelství bleskový výzkum, který se zaměřil na názory lidí na elektronickou evidenci tržeb. Reprezentativní soubor obyvatel ČR starších 18 let byl zkoumán kombinací technik CATI a CAWI. Dotázáno bylo 1010 osob starších 18 let. Statistická chyba činí plus minus 3 procentní body při rozložení odpovědí 60:40 v celém výběrovém souboru.

Aktuální sociologický výzkum, který STEM vypracoval na základě zadání Generálního finančního ředitelství, zjišťoval názory veřejnosti na elektronickou evidenci tržeb.

Téměř dvoutřetinová většina občanů (63 %) považuje zavedení elektronické evidence tržeb za pozitivní opatření. Mezi voliči vládních koaličních stran je podpora jednoznačná (především u stoupenců ANO a ČSSD), ale i mezi sympatizanty ODS a TOP 09 je třetinový podíl těch, kteří EET označují za pozitivní opatření.

„Když zvážíte všechny okolnosti pro a proti elektronické evidence tržeb, je její zavedení podle Vás:“

Dvě pětiny občanů vědí o elektronické evidenci tržeb, co potřebují. Více než třetina občanů se chce o evidenci tržeb dozvědět více.

„Řekl(a) byste, že o elektronické evidenci tržeb:“

Dvoutřetinová většina lidí (67 %) očekává, že elektronická evidence tržeb zlepší výběr daní od obchodníků a poskytovatelů služeb.

„Myslíte si, že zavedení elektronické evidence tržeb postupně přispěje ke zlepšení výběru daní od obchodníků a poskytovatelů služeb?“

Pohled veřejnosti na daňovou morálku obchodníků se oproti loňskému roku mírně zlepšil. Téměř polovina veřejnosti nyní považuje daňovou morálku obchodníků, prodejců zboží a služeb v České republice za dobrou. Tento podíl je vyšší o 9 procentních bodů než v roce 2015. Stále však je v populaci polovina těch, kteří považují daňovou morálku obchodníků za špatnou.

„Zvážíte-li všechna pro a proti, řekl(a) byste, že daňová morálka obchodníků, prodejců zboží a služeb je dnes v ČR:“

Podle jasné většiny občanů (82 %) stát hledá cesty k vyššímu výběru daní od obchodníků a prodejců. Názor na to, zda stát hledá cesty k lepšímu výběru daní od obchodníků a prodejců, je univerzální, nezávisí na pohlaví, věku, vzdělání. Poněkud méně často se s pozitivním hodnocením státu setkáváme u sympatizantů KSČM, ODS a TOP 09, i když i mezi nimi podíl lidí domnívajících se, že se stát snaží dosáhnout vyššího výběru daní, jasně převažuje nad podílem lidí s opačným názorem.

„Hledá podle Vás stát cesty, jak dosáhnout vyššího výběru daní od obchodníků a prodejců na našem trhu?“

Dvoutřetinová většina dotázaných občanů (67 %) tvrdí, že vyžaduje již dnes vždy nebo většinou při placení běžných nákupů účtenku. Lidé, kteří již dnes vyžadují účtenky, považují jasnou většinou EET za pozitivní opatření. Naopak mezi lidmi, kteří si v současném systému účtenky neberou, převažuje názor, že zavedení elektronických pokladen bude negativním opatřením.

U téměř tříčtvrtinové většiny dotázaných občanů (72 %) by slosovatelnost účtenky zvýšila motivaci požadovat při placení účtenku. Dokonce i mezi lidmi, kteří zatím uvádějí, že nebudou po zavedení elektronické evidence tržeb požadovat při placení běžných nákupů účtenku, je mírně nadpoloviční většina těch, kteří připouštějí, že možnost výhry by zvýšila jejich motivaci účtenku vyžadovat.

„Zvýšilo by Vaši motivaci požadovat při placení účtenku, pokud by byla tato účtenka slosovatelná o finanční nebo věcné výhry?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…