Průzkum: Se svým životem jsou spokojeny dvě třetiny Čechů

03.08.2015 10:20

Se svým životem jsou spokojeny téměř dvě třetiny Čechů. Spokojenost roste s vyšším příjmem a s vyšším počtem členů domácnosti. Větší je i u manželů a partnerů ve srovnání s lidmi, kteří žijí sami. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Proti loňsku míra spokojenosti mírně klesla, uvedlo dnes CVVM.

Průzkum: Se svým životem jsou spokojeny dvě třetiny Čechů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Spokojenost se životem vyjádřilo 62 procent účastníků průzkumu, nespokojeno bylo 15 procent. Neutrální odpověď „ani spokojen, ani nespokojen“ uvedlo 23 procent lidí.

Spokojenost výrazně roste s výší příjmů a se stupněm vzdělání, naopak klesá s rostoucím věkem. Podle CVVM jsou se životem spokojenější například lidé sezdaní nebo žijící s partnerem, lidé ve čtyřčlenných domácnostem či ti, kteří mají dvě nezaopatřené děti. Dotázaní, kteří žijí sami, byli spokojeni méně.

Ve srovnání s loňským červnem spokojenost klesla o tři procentní body. Podobnou úroveň měla v posledních letech. Od roku 2003 se podíl spokojených pohyboval nejčastěji mezi zhruba 50 až 60 procenty. Podle pracovníků CVVM se objevil propad v letech 2011 a 2012, třeba v červnu 2012 činil podíl spokojených Čechů 55 procent a podíl nespokojených 20 procent.

CVVM provádělo průzkum od 8. do 15. června. Zúčastnilo se ho 1022 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…