Průzkum: Sněmovní volby by vyhrálo ANO před ČSSD

12.08.2016 22:14

Sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO s 25,5 procenta hlasů oproti druhé ČSSD s 21 procenty. Třetí by skončili komunisté s 15 procenty a do dolní komory Parlamentu by se dostaly ještě TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury Median. Oproti předchozímu průzkumu z června se výsledky výrazněji nezměnily.

Průzkum: Sněmovní volby by vyhrálo ANO před ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Některé průzkumy z posledních týdnů uvádějí, že sociální demokraté snížili náskok ANO ve volebních modelech, podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění by dokonce ČSSD hnutí ANO předstihla. V modelu Medianu se ale odstup sociálních demokratů na vedoucí ANO oproti červnovému či květnovému průzkumu příliš nezměnil. Posuny v zisku hlasů oproti červnu jsou u všech stran na úrovni statistické odchylky.

Červenec přinesl zastavení poklesu podílu hlasů pro ČSSD, který se v červnu snížil z květnových 22 na 19,5 procenta, což bylo podle Medianu nejméně od jara 2014. Za červnovým snížením podpory stál pravděpodobně tehdejší spor ve vládě kolem reorganizace policie, která spadá pod Ministerstvo vnitra vedené sociálním demokratem Milanem Chovancem.

Do Sněmovny by se podle červencových výsledků dostalo šest politických stran. TOP 09, ODS a KDU-ČSL za vedoucí trojicí výrazně zaostávají. Ve srovnání s třetími komunisty by TOP 09 a občanští demokraté získali téměř o polovinu menší podíl hlasů, shodně 8,5 procenta. Lidovci se s šesti procenty jen těsně drží nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní komory.

Za dveřmi Sněmovny by podle Medianu skončili piráti s 3,5 procenta hlasů, zelení se třemi procenty a svobodní se 2,5 procenta. Pouze dvě procenta by získal Úsvit-Národní Koalice, který nyní zastoupení ve Sněmovně má. Piráti, zelení, svobodní nebo Svoboda a přímá demokracie však podle Medianu mají potenciál k dosažení pěti procent.

Pouze 43 procent dotázaných bylo pevně rozhodnuto, zda se voleb zúčastní a jakou stranu zvolí. „Preference se tak před volbami či při velkých kauzách mohou poměrně výrazně měnit,“ sdělil Daniel Prokop z Medianu.

Průzkum prováděla agentura Median od 4. července do 4. srpna. Zúčastnilo se ho 1241 obyvatel České republiky starších 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…