Průzkum: Téměř všichni úředníci vybírají vítěze tendrů podle ceny

02.10.2014 10:18

Takřka všichni (98 procent) zadavatelé veřejných zakázek stále vybírají vítěze tendrů podle nejnižší ceny. Třetina úředníků chce takhle postupovat i po projednávané novele zákona o zadávání veřejných zakázek. Vyplývá to z průzkumu společností Otidea a Transparency International, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Zveřejněny budou na dnešní konferenci k veřejným zakázkám.

Průzkum: Téměř všichni úředníci vybírají vítěze tendrů podle ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Přes 80 procent zadavatelů v průzkumu přiznalo, že nejnižší cena pro ně hraje roli ve většině tendrů. Třetina tak rozhoduje ze strachu kvůli napadení řízení pro netransparentnost. Další třetina hodnotí cenu kvůli pokynům nadřízených orgánů nebo dotačních titulů. Zákon přitom hodnocení pouze ceny nenařizuje.

Takzvaná technická novela českého zákona o veřejných zakázkách, kterou projednávají poslanci a která má platit od ledna 2015, má usnadnit vícekriteriální hodnocení nabídek. Navrhuje totiž možnost hodnotit nabídky také podle organizace a kvality i zkušeností pracovníků podílejících se na plnění veřejné zakázky.

Třetina zadavatelů chce nabídky hodnotit jen podle ceny i nadále

Přes 80 procent oslovených zadavatelů si myslí, že tato změna v praxi pomůže. Třetina z nich ale přiznává, že bude nabídky nadále hodnotit převážně podle ceny.

„Doufám, že tato změna pomůže, ale zásadní problém nevyřeší. Ten je totiž v nastavení celé praxe, ne v zákoně. Strach úředníků z kriminalizace a popotahování za jejich rozhodnutí neodstraní. Důležitější bude především změna samotné praxe ministerstev a kontrolních orgánů," tvrdí ředitel společnosti Otidea Tomáš Langr.

Ministerstvo připravuje také zcela nový zákon o veřejných zakázkách

Kromě technické novely, kterou už schválila vláda, připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) také zcela nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který vychází z nové evropské směrnice. Zadavatelům veřejných zakázek tato směrnice Evropského parlamentu umožní při výběru vítěze klást větší důraz na kvalitu, výhody v oblasti životního prostředí, sociální aspekty či inovace. „Nová kritéria ukončí diktát nejnižších cen a postaví opět kvalitu do centra pozornosti," řekl již dříve zpravodaj Evropského parlamentu Marc Tarabella. Nový zákon by měl podle vedení MMR platit od 1. ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …