Průzkum: Z podvodu Klause a Zemana se Češi oklepávají pomalu

02.08.2010 20:59

Dodnes mají voliči v ústech pachuť dohody Václava Klause s Milošem Zemanem. Opoziční smlouva podle průzkumu CVVM odradila voliče na mnoho let dopředu.

Průzkum: Z podvodu Klause a Zemana se Češi oklepávají pomalu

Rána, kterou českým voličům zasadila opoziční smlouva, se hojí velmi pomalu. Po dvanácti letech od "podvodu na voličích" bylo letos volit poslance 62,6 procenta lidí, což je druhé nejnižší číslo od roku 1996.

Dříve podle politologů hnal k urnám především pravicové voliče například strach z návratu komunistů. Co motivovalo voliče k hlasování letos, se snaží zjistit Akademie věd.

Ihned po volbách CVVM zjišťovalo, co rozhodlo o výsledku letošních sněmovních voleb. Detaily šetření sociologové tají. Akademie nechce zveřejňovat čísla, za která si sama zaplatila a navíc také analýza získaných dat podle jejich pracovníků může trvat ještě několik měsíců.

Není jedno, kdo vládne

Už nyní ale Lukáš Linek ze Sociologického ústavu Akademie věd pro server ParlamentníListy.cz z průzkumu vyčetl základní motivace voličů, kteří v květnu nakonec hlasovat přišli.

„Byly to primárně dvě věci. Voliči věřili, že není jedno, kdo volby vyhraje, že není jedno, která strana bude vládnout. A také přesvědčení, že právě jejich hlas výsledek voleb ovlivní," řekl Linek.

Právě víra v tyto principy je alfou a omegou volební účasti. Stále totiž téměř polovina Čechů jede raději o volebním víkendu na chatu s tím, že „jeden hlas nic nezmění" a že „ti nahoře se spolu domluví i bez nich".

Zklamání z Klause a Zemana

Podle Linka jde o dědictví Václava Klause a Miloše Zemana, kteří jako šéfové dvou nejsilnějších parlamentních stran - ODS a ČSSD - v roce 1998 sestrojili opoziční smlouvu. Jejich voliči tehdy pouze bezradně přihlíželi, jak si po volbách někdejší nepřátelé rozparcelovali vládu v zemi.

„Ta demobilizace voličů opoziční smlouvou má dlouhodobý efekt, který přetrvává dodnes," dodal výzkumník.

Přesto ale voliči ukázali, tedy ti, co byli hlasovat, že chtějí, aby jejich hlas zazněl. „Je to patrné z panašování (kroužkování kandidátů). Na to není třeba žádného průzkumu, aby bylo hned jasné, že lidé chtěli změnu a že k tomu použili preferenční hlasy," poukázal sociolog na výsledek voleb.

Podle Linka výsledky voleb a průzkumu CVVM rozhodně nenasvědčují tomu, že by se měl v podzimních volbách do obecních zastupitelstev a do Senátu odehrát nějaký voličský boom.

„Očekávám účast 42, maximálně 45 procent. A je vysoce pravděpodobné, že i na podzim budou mezi úspěšnými TOP 09 a Věci Veřejné - strany, které se prosadily ve sněmovních volbách. Voliči totiž mají tendenci se přiklánět k úspěšným," uzavřel Linek.


ČTĚTE TAKÉ:
Tahle podivná dohoda nevydrží, říká Pehe o koaliční smlouvě
Opoziční smlouva? Doba stabilní vlády, překvapil Bartuška
Nevěděli jsme, která třetina voličů zůstane doma, říká Hartl ze STEM

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…