Průzkum: Ze zemí Visegrádské čtyřky se imigrantů nejméně obávají Poláci

29.12.2015 21:16

Poláci jsou v otázkách spojených s imigranty vstřícnější než lidé z ostatních zemí takzvané Visegrádské čtyřky (V4), ačkoli se většina obyvatel Polska obává, že přijímání uprchlíků jim může snížit životní úroveň. Vyplývá to z průzkumu polského institutu CBOS provedeného v návaznosti na ankety ve všech zemích V4. Češi v řadě otázek zastávají nejodmítavější postoje. Členy V4 je Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Průzkum: Ze zemí Visegrádské čtyřky se imigrantů nejméně obávají Poláci
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Zatímco 57 procent Poláků se obává, že by pro ně imigranti mohli znamenat pokles životní úrovně, 49 procent jich očekává, že kvůli žadatelům o azyl vzroste kriminalita.

Ohledně imigrantů jsou většinou nejkritičtější Češi

V Česku má podle dříve zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) podobné obavy 84 a 78 procent lidí, Slováci a Maďaři jsou v obou otázkách mírně nad 70 procenty.

Negativní kulturní vlivy přisuzuje imigrantům 44 procent Poláků (73 procent Čechů, 68 procent Slováků, 65 procent Maďarů), o dvě procenta více obyvatel Polska se pak domnívá, že mohou do jejich země přinést nebezpečné nemoci (84 procent Čechů, 83 procent Slováků a 70 procent Maďarů).

Pouze v otázce důvěry ve vlastní vládu a její schopnost zvládat migrační krizi jsou místo Čechů nejkritičtější Maďaři. Zatímco v Polsku ztratila vláda nad migrací kontrolu podle 51 procent lidí, na Slovensku si totéž myslí 40 procent obyvatel, v Česku 63 procent a v Maďarsku 72 procent.

Průzkum CBOS se konal na konci října, tedy ještě před listopadovými teroristickými útoky v Paříži, upozorňuje agentura PAP. Právě pařížské útoky v mnoha zemích Evropy změnily pohled na příliv běženců z blízkovýchodních zemí.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…