Průzkum ke kontroverzním otázkám: Tolik lidí pro trest smrti...

25.06.2015 21:59

Průzkum CVVM ukázal, že 58 procent Čechů, Moravanů a Slezanů by uvítalo zakotvení trestu smrti v českém právním řádu. Proti je 35 procent populace. Odpůrce najdeme především v Jihočeském kraji a v Praze. Občané dále souhlasí např. s uzákoněním eutanazie.

Průzkum ke kontroverzním otázkám: Tolik lidí pro trest smrti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: S vlajkou na chladiči Škodovky

„V České republice je  tradičně více zastánců trestu smrti než jeho odpůrců. Květnové šetření ukázalo, že by podle téměř tří pětin občanů (58 %) trest smrti v právním řádu ČR fungovat  („spíše“  nebo  „rozhodně“) měl. Více  než  třetina populace (35 %)naopak tvrdí, že by existovat  („spíše“ nebo „rozhodně“) neměl. 7 % dotázaných odpovědělo, že neví,“ dočteme se v průzkumu.

Na začátku devadesátých let bylo zavedení trestu smrti nakloněno dokonce 76 % procent občanů, ale jejich podíl postupně klesá. Mezi odpůrci najdeme především vysokoškoláky. Za zmínku stojí, že při srovnání krajů České republiky najdeme více odpůrců trestu smrti v Praze a v Jihočeském kraji. Větší množství příznivců trestu smrti najdeme v Ústeckém, Karlovarském či Olomouckém kraji.

Další dotaz se týkal uzákonění eutanazie v Česku (66 %). Lidé odpovídali také na otázku, zda by žena měla mít právo sama rozhodnout o přerušení těhotenství. V této otázce souhlas vyjádřilo 75 % žen a 65 % mužů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…