Průzkum na průstřel hlavy? STEM měřil spokojenost lidí s privatizací, péčí o staré, sociálními jistotami...

10.02.2014 12:47

Společnost STEM požádala občany, aby vystavili společnosti vysvědčení za uplynulý rok. Jednotlivé oblasti života hodnotí jako ve škole - na stupnici od jedničky do pěti. Ačkoli většina hodnocených oblastí dostala za rok 2013 lepší známky než za rok předchozí, průřezový pohled na vysvědčení není vůbec radostný. Nejhůře hodnocenou oblastí jsou výsledky privatizace, podmínky života starých občanů nebo činnost politických stran.

Průzkum na průstřel hlavy? STEM měřil spokojenost lidí s privatizací, péčí o staré, sociálními jistotami...
Foto: Ilustrační foto
Popisek: Školní vysvědčení s nedostatečou

Dosud nezveřejněného průzkumu agentury STEM se zúčastnilo 1023 respondentů a byl proveden ve dnech 11. až 18. ledna 2014. První příčky žebříčku se posledních pár let příliš nemění. Občané kladně hodnotí práci obecních a městských úřadů, relativně spokojeni jsou s činností krajů, zajištěním občanských svobod, kvalitou zdravotní péče nebo s možností uplatnění vlastních schopností.

Průměrně, tedy známkou tři, lidé hodnotí také vyřizování záležitostí na úřadech, stav životního prostředí a situaci ve školství, péči o bezpečnost občanů nebo práci bývalého premiéra Jiřího Rusnoka a jeho kabinetu či práci prezidenta Miloše Zemana. Ten je hodnocen průměrnou známkou 3,3 a je to lepší výsledek, než získal jeho předchůdce Václav Klaus v posledním roce svého funkčního období.

Výsledky privatizace by jedničkou nebo dvojkou ohodnotilo minimum lidí

Zajímavý a neradostný je ale pohled na spodní konec žebříčku. Relativně nejhůře jsou hodnoceny výsledky privatizace. Ty známkou 1 nebo 2 ohodnotilo pouhých pět procent respondentů. Naproti tomu 76 procent dotázaných udělilo známku 4 nebo 5. Podobně tristně občané hodnotí péči o staré lidi, zde udělilo známku 1 nebo 2 pouze sedm procent dotázaných.

Třetí odspodu se v hodnocení umístila činnost politických stran, poté vnitropolitická situace nebo poctivost v podnikání. Ne příliš kladně hodnotí občané podmínky života mladých rodin, práci Parlamentu nebo zajištění sociálních jistot.

Při pohledu na dlouhodobou časovou řadu hodnocení práce premiérů a činností jejich vlád jsou jasně vidět tři nejlépe hodnocení premiéři. Těmi jsou Jan Fischer (za rok 2009), Jiří Paroubek (za rok 2005) a Miloš Zeman (za rok 2002).

Obrat k lepšímu?

Podle nejnovějších výsledků se zdá, že lidé začínají s nadějí vidět své vyhlídky do budoucna. Celkově lidé v roce 2013 hodnotí ve srovnání s rokem 2012 příznivěji především oblasti, které se dají označit jako praktická politika, kam patří práce všech stupňů volených orgánů, vlády, premiéra, prezidenta i samotná vnitropolitická situace. Naopak méně příznivěji ve srovnání dvou posledních let lidé hodnotí podmínky života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…