Průzkum preferencí, který nepotěší Babiše, ale spíše Okamuru

16.01.2015 11:01

Průzkum společnosti SANEP ukázal, že by hnutí ANO Andreje Babiše i teď vyhrálo volby, pokud by k nim došlo v dohledné době, vyhrálo by je ale jen velmi těsně, o dvě desetiny procenta před druhou ČSSD. Kontroverzní vyjadřování Tomio Okamury prý pomáhá Úsvitu přímé demokracie.

Průzkum preferencí, který nepotěší Babiše, ale spíše Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně prošel nový zákon o DPH, který bude mít dopad hlavně na živnostníky. Poslanci se také trochu s předstihem obdarovávali dárečky

Lednový průzkum společnosti SANEP ukázal, že hnutí ANO je z hlediska preferencí voličů stále nejsilnější stranou v Česku. Oproti prosinci však Babiš a jeho hnutí ztratili sedm desetin procentního bodu. V lednu by hlas Babišovi dalo 23,4 procenta voličů, zatímco 23,2 % by dalo přednost ČSSD. Třetí by skončili komunisté se ziskem 13,5 procenta a čtvrtá TOP 09 s 9,4 procenty. Vládní lidovci skončili pátí se 7,8 procenty hlasů. Jako poslední by do sněmovny vstoupila ODS se 6,3 procenty.

"Zatímco hnutí ANO během posledních měsíců stále ztrácí na síle a oproti prosincovému šetření společnosti SANEP ztrácí dalších sedm desetin procentního bodu, sociální demokraté naopak posilují. Oproti prosinci minulého roku si tak sociální demokraté polepšili o čtyři desetiny procentního bodu a v podstatě srovnali krok s dosud nejpreferovanějším hnutím ANO. Tento stav tak může být reakcí voličů na relativní klid ve vrcholné politice a zejména pak v rámci vládní koalice, kde aktuálně lídři hnutí ANO a ČSSD mohou budit dojem vyrovnané spolupráce," píše agentura.

Stojí za zmínku, že Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury by zůstal před branami sněmovny se ziskem 4,3 procenta hlasů voličů, oproti prosinci si však hnutí polepšilo o půl procenta, což agentura přičítá kontroverzním výrokům Tomio Okamury. Přes tři procenta hlasů by získali ještě Piráti. Zelení či Svobodní jsou již pod třemi procenty.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…