Průzkum pro ČT: Babiš by vyhrál volby, a pěkně výrazně. Okamura už dotahuje knížete

06.04.2014 21:33

Sněmovní volby by vyhrálo hnutí ANO s výrazným náskokem více než sedmi procentních bodů oproti druhé ČSSD. Vyplývá to z nového březnového průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi.

Průzkum pro ČT: Babiš by vyhrál volby, a pěkně výrazně. Okamura už dotahuje knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle průzkumu TNS Aisa by ANO získalo 27 procent hlasů a ČSSD 19,5 procenta. Na třetí místo by se dostali komunisté s 12 procenty a za nimi by byla TOP 09 s deseti procenty. Do sněmovny by se dostalo ještě hnutí Úsvit s devíti procenty hlasů a ODS se ziskem 6,5 procenta.

KDU-ČSL, která je v současnosti členem vládní koalice s ČSSD a ANO, by zůstala se ziskem 4,5 procenta hlasů těsně pod pětiprocentní hranicí pro vstup do sněmovny. Bez nároku na poslanecké mandáty by byla i Strana zelených se třemi procenty a Piráti se 2,5. TNS Aisa prováděla průzkum v období od 24. do 30. března a zúčastnilo se ho 1200 lidí.

Obliba hnutí ANO od voleb neustále roste, jeho voličská základna se ale spíše obměňuje, uvedla ČT. Jen asi polovina možných voličů hnutí v průzkumu totiž patří mezi ty, kteří hnutí volili i v loňských sněmovních volbách. Podle šéfa agentury Bronislava Kvasničky však bývalí příznivci ANO nepřecházejí k jiným stranám, nyní by prostě k volbám nešli.

Celý průzkum ZDE.

Minulý měsíc zveřejnily výsledky hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny, pokud by se konaly nyní, agentury ppm factum, CVVM a STEM. Podle všech tří by také vyhrálo ANO před druhou ČSSD. Třeba podle průzkumu STEM by hnutí získalo dokonce 28,9 procenta a ČSSD o přibližně osm procentních bodů méně. Ale podle prvního průzkumu zveřejněného v dubnu, který prováděl Median, by stejně jako v loňských volbách opět vyhrála ČSSD těsně před hnutím ANO. Sociální demokraté by získali 21 procent hlasů a ANO 19,5 procenta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …