Průzkum pro veřejnoprávní ČTK: Většina českých firem souhlasí s protiruskými sankcemi

15.10.2014 17:30

Téměř 70 procent tuzemských firem se domnívá, že postup Západu vůči Rusku je po událostech na Ukrajině správný, neboť je třeba hájit demokratické hodnoty. Vyplývá to z průzkumu, který pro ČTK uskutečnila ČSOB v polovině září mezi více než 500 tuzemskými podniky.

Průzkum pro veřejnoprávní ČTK: Většina českých firem souhlasí s protiruskými sankcemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Stejný podíl firem míní, že ekonomické ztráty kvůli sankcím z ruské strany pro Evropu příliš vysoké nejsou, a tudíž je nasnadě je podstoupit, aby pomohly Ukrajině.

Polovina firem by sankce ještě přitvrdila

„Téměř 70 procent firem považuje sankce za správné opatření a zároveň se domnívá, že ekonomické ztráty Evropy nejsou příliš velké. Je zajímavé, že téměř polovina z nich by sankce dokonce přitvrdila,“ komentoval výsledky výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Firmy nemají jednotný názor, zda by společnosti, kterým ušel zisk v důsledku sankcí, měly dostat finanční kompenzaci od státu. Mírná většina firem, 55 procent, s tímto krokem nesouhlasí. Ušlý zisk v důsledků sankcí by nejčastěji od státu požadovaly firmy, na které mají zavedené sankce přímý vliv.

Tři čtvrtiny firem jsou pro zavedení kurzarbeitu

Na tři čtvrtiny podniků souhlasí alespoň s jedním návrhem státu ohledně zmírnění dopadu sankcí, tedy takzvaného kurzarbeitu nebo snížení zdravotního a sociálního pojištění, které platí zaměstnavatelé. O něco častěji se podnikatelé přiklánějí ke snížení pojištění.

Sankce ze strany EU cílí na kapitálový trh, vojenský průmysl, zboží dvojího užití a citlivé technologie pro těžbu ropy. Sankce EU vůči Rusku podle srpnového vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka povedou k poklesu tržeb českých firem o asi 2,2 miliardy korun a ohrožení 700 pracovních míst. Odvetné sankce Ruska prý ohrozí tržby ve výši 300 milionů korun a 130 pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…