Průzkum průzkumů: ČSSD slábne, Okamura má šanci

21.10.2013 6:44

Další z řady analýz společnosti Herzmann pro deník MF Dnes, které porovnávají minima a maxima výsledků předvolebních průzkumů jednotlivých agentur, ukázala, že podpora sociální demokracie stabilně klesá. Drtivé vítězství, které levice očekávala, už není takovou jistotou.

Průzkum průzkumů: ČSSD slábne, Okamura má šanci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kdo chtěl, mohl se s politiky vyfotit

"Průzkum průzkumů", který porovnává nejlepší a nejhorší výsledky jednotlivých stran ze sedmi publikovaných a dvou nezveřejněných průzkumů, zpracovala společnost Jana Herzmanna. Vyplývá z něj, že preference ČSSD stále klesají a SPOZ se vzdaluje i vstup do Poslanecké sněmovny. Není prý dokonce jisté ani to, zda levice bude schopna sestavit vládu.

Sociální demokraté podle srovnání průzkumů nepřekročí vysněných třicet procent. Jejich maximum se pohybuje lehce nad 27 procenty. Odhad společnosti Herzmann je, že nakonec získá ČSSD asi 24,5 procenta hlasů.

Babiš má nejistou podporu

Vítězství levice a hladké sestavení vlády ovlivňuje růst preferencí dalších stran, především hnutí ANO Andreje Babiše. Ten by nyní získal hlasy asi 15 procent voličů. Maximum, které mu přiřkl jeden z průzkumů, je ale až 19 procent, čímž by Babiš přeskočil i komunistickou stranu. Jenže jak deník upozorňuje, podpora hnutí ANO je velmi nestabilní, v závěru kampaně prý může ztratit nejvíc voličů.

"Má malé množství přesvědčených přívrženců, ale hodně lidí o něm uvažuje. Vytváří mu to velikou příležitost, ale výsledek hodně závisí na tom, jak se mu podaří udělat kampaň v posledním týdnu," vysvětluje Herzmann.

Volební účast odhaduje kolem 56 procent. To by prý mohlo pomoci lidovcům, kteří mají stabilní voličskou základnu. Naopak sněmovna se vzdaluje zemanovcům, větší šanci mají kandidáti hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…