Průzkumy: Trump dnes vyhraje na 99 procent. Ale Hillary...

19.04.2016 9:36

Spojené státy dnes čeká další kolo primárek, které se tentokrát budou konat v ostře sledovaném státě New York. Donald Trump patří mezi republikány k jasným favoritům. Demokratka Hillary Clintonová postupně ztrácí svůj náskok nad Bernie Sandersem a další překvapení na její účet není zcela vyloučené.

Průzkumy: Trump dnes vyhraje na 99 procent. Ale Hillary...
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Podle aktuálních průzkumů CBS News nebo Emerson University si Trump udržuje před guvernérem z Ohia Jonem Kasichem více než třicetiprocentní rozdíl. Podle obou průzkumů by mohl realitní magnát získat nad padesát procent voličů. Server FiveThirtyEight dokonce předpovídá, že pravděpodobnost vítězství Trumpa je větší než 99 %. Jak ovšem upozorňuje Nymag.com, vzhledem ke složitým pravidlům rozdělování republikánských delegátů v tomto státě nemusí Trump ani přes své vítězství získat všech 95 delegátů.

V případě vítězství nad padesát procent může Trump získat tři delegáty v každém z okrsku státu New York. Když ovšem získá například 49 %, už přijde o jednoho delegáta. „Podle průzkumu z minulého týdne pravděpodobně získá republikánský lídr dosavadních primárek nadpoloviční většinu hlasů v Long Island, Brooklynu, Queensu nebo Staten Island. Ovšem v mnoha dalších severních okrscích státu se jeho podpora pohybuje kolem čtyřiceti procent, což mu nezaručí zisk všech delegátů. Cruz a Kasich by proto mohli získat hned 24 z 95 delegátů,“ konstatuje Nymag.com.

Celý text ze serveru Nymag.com najdete ZDE

Vítězství v New Yorku je pro Donalda Trumpa záležitost osobní prestiže a cti, protože se narodil právě ve zdejší čtvrti Queens. Jde tedy jen o to, jak velkého úspěchu ve svém domovském státě dosáhne. Pokud by skutečně přišel o přibližně 24 delegátů, opět by se mu snížila šance, že stihne získat potřebných 1237 delegátů, kteří mu automaticky zaručí prezidentskou nominaci za republikány. Pro svůj úspěch proto dělá newyorský realitní magnát vše, co může. Před deseti dny se mu například podařilo získat podporu bývalého oblíbeného starosty New Yorku Rudyho Giulianiho.

Mezi demokratickými kandidáty Hillary Clintonovou a Bernie Sandersem nejsou výsledky průzkumů zdaleka tak jednoznačné, jako je tomu u republikánů. Byť FiveThirtyEight dává po vzoru Trumpa také Clintonové naději na vítězství 99 %. Bývalá ministryně zahraničí však v posledních týdnech postupně ztrácí svůj náskok a podle průzkumu realizovaného agenturou Gravis Marketing zaostával socialistický kandidát Sanders za Clintonovou jen o šest procent. „Navíc i v Michiganu Clintonová vedla o dvacet procent, a nakonec ji zde Sanders překvapivě porazil,“ poukazuje Nymag.com

Dosavadní průběh primárek nasvědčuje tomu, že by se ve „finále“ měli střetnout Hillary Clintonová a Donald Trump. Mnohé průzkumy však nasvědčují tomu, že tito dva kandidáti nejsou paradoxně ani přes svá vítězství v jednotlivých státech celkově příliš oblíbení. Jak tvrdí komentátor deníku The Washington Post Chris Cillizza, Hillary Clintonová ve všeobecných volbách nemá zdaleka tak silnou pozici, jak by se mohlo zdát vzhledem k jejím ziskům v primárkách. „Podle průzkumu NBC a The Wall Street Journal vidí Clintonovou v pozitivním světle jen třetina voličů, naopak 56 % z nich má na ni ryze negativní pohled.“

Ještě hůře je na tom na celonárodní úrovni Donald Trump, kterého podle stejného průzkumu hodnotí pozitivně jen 24 % voličů, zatímco negativně plných 65 % voličů. Nejhorší pověsti se těší Trump u černošské komunity, kde jej hodnotí negativně 88 % lidí. Stejně neslavně dopadá Trump také v případě hispánské komunity, kde získal negativní hodnocení u 79 % voličů. Na základě výše zmíněného průzkumu Cillizza usuzuje, že pokud by republikáni postavili proti Clintonové respektovaného kandidáta, mohli by v prezidentských volbách uspět. „Trump však nemá příliš šancí Clintonovou v přímém souboji porazit a šance Cruze jsou jen o něco málo vyšší,“ konstatuje americký komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…