Průzkumy k přímé volbě? Nevěřte jim, radí politolog

11.08.2012 13:55

Politolog a expert na volební systémy Tomáš Lebeda poskytl rozhovor serveru Aktuálně.cz. V něm upozornil na to, že současné průzkumy volebních preferencí k přímé volbě prezidenta nic nevypovídají a že je důležité si uvědomit, že voliči nemají s touto volbou žádnou zkušenost.

Průzkumy k přímé volbě? Nevěřte jim, radí politolog
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

„Problém průzkumů je v tom, že sada kandidátů není kompletní. Nejlépe z toho zatím vyšel ten, kdo začal první. To byla výhoda Jana Fischera - objevil se jako první, dostal se do čela a to mu pomohlo. Teprve ale začne kampaň. A může dostat jinou, nečekanou dynamiku. Takže bych byl rezervovaný,“ upozorňuje Lebeda.

Všechny průzkumy jsou navíc málo průkazné proto, že lidé zatím nemají s touto volbou žádné zkušenosti. Také proto zatím dvě velké agentury – CVVM a STEM – vyčkávají. „Konstruovat tedy výsledek volby je problém. Průzkumy jsou spíš jen jakýmsi testem oblíbenosti kandidátů. S volbou to nemá nic společného,“ říká politolog.

Lebeda také považuje za absurdní, že kandidáti stran, které mají nejvíce stranických preferencí, jsou tak vzadu. „Skoro si myslím, že první prezidentská volba ponese všechny známky voleb, se kterými voliči nemají zkušenosti. To je i problém vůbec první prezidentské volby. Voliči pak volí spíš intuitivně, nikoliv strategicky,“ prohlásil Lebeda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…