První část vojenského konvoje opustila v Náchodě Českou republiku

26.03.2017 15:03

První část konvoje americké a britské armády opustila dnes před 11:00 na hraničním přechodu v Náchodě Českou republiku. Konvoj má sedm částí, průjezd poslední skupiny se očekává v odpoledních hodinách. ČTK to řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

První část vojenského konvoje opustila v Náchodě Českou republiku
Foto: David Daniel
Popisek: Podél dálnice D1 se shromáždili lidé s americkými vlajkami a transparenty

Konvoj čítající celkem 125 vozidel a 550 lidí do Česka vjel v sobotu. Přesouvá se z Německa do Polska, kde by vojáci měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů. Noc na dnešek vojáci strávili v kasárnách ve Staré Boleslavi u Prahy.

První část konvoje vyjela ze staroboleslavských kasáren dnes v 7:00. K Náchodu se vydala po dálnici D10 a dále po dálnici D11 směrem na Hradec Králové. Po objetí Hradce Králové kolona zamířila na Jaroměř a Náchod. Na vojáky a jejich techniku podobně jako při minulých přejezdech čekaly hloučky lidí na mostech a podél cest, desítky lidí je vítaly také před areálem boleslavských kasáren.

Jádro konvoje tvoří američtí dragouni ze 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí je i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezou desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské šakaly.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…