První čísla k volbám do Bruselu: ANO má malér, Okamura ještě větší

08.04.2019 13:01

Pokud by se volby do Evropského parlamentu konaly na přelomu března a dubna letošního roku, vítězství by si připsali Piráti. Ti by zároveň na druhou příčku odsunuli vládnoucí ANO. Ukázalo to měření agentury Phoenix research pro deník Blesk.

První čísla k volbám do Bruselu: ANO má malér, Okamura ještě větší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí
Průzkum agentury politologa Jana Kubáčka přinesl podle Blesku vedle zmapování preferencí témat Čechů i další překvapení. „Hnutí ANO, které s výjimkou boje o Senát vyhrává poslední roky jedny volby za druhými s výrazným náskokem, není tentokrát jasný favorit. Vyšší preferenci mají Piráti – aktuálně by je volilo 15,6 procenta lidí, ANO pouze 14,2 procenta. Vysoké preference si drží ještě ODS s 12 procenty," stojí v měření.

Ostatní strany se nacházejí s podporou voličů pod desetiprocentní hranicí. ČSSD si v preferencích připsala 6,8 procenta, KSČM je na 5,2 procentech, STAN s TOP 09 na 5,4 procentech, KDU-ČSL na 4,1 procentech a SPD by dalo hlas jen 3,1 procenta respondentů.

„Volič Andreje Babiše nepovažuje evropské volby za zásadní a zatím ani nevidí argumenty, proč tam přijít. Souvisí to i s tím, že ANO ani Andrej Babiš ještě fakticky nezačali kampaň,“ konstatoval politolog Jan Kubáček pro Blesk.

Oproti klasickým měřením jde o výrazný sešup hnutí ANO. Ačkoli je potřeba ukázat, že třeba únorový STEM přisoudil hnutí premiéra Babiše jen 23 procent.

Volby do Evropského parlamentu se budou konat od 23. do 26. května 2019. Česko si zvolí 21 europoslanců a podle aktuálních měření je zájem voličů velmi nízký, přibližně dvacetiprocentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…