První den bez mrtvých od začátku konfliktu na východní Ukrajině, hlásí Porošenko

12.12.2014 10:29

Nynější křehké příměří na východě Ukrajiny mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty přineslo první den bez mrtvých či zraněných vojáků od začátku konfliktu. Podle tiskových agentur to v Austrálii řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko.

První den bez mrtvých od začátku konfliktu na východní Ukrajině, hlásí Porošenko
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Šéf státu, který končí třídenní návštěvu Austrálie, v této souvislosti poznamenal, že vše nasvědčuje tomu, že příměří platí. Klid zbraní vstoupil v platnost v úterý, které Porošenko navrhl jako "den klidu". Boje skutečně ustaly a zastavení palby se ve značné míře dodržovalo i poté. Díky tomu obě strany ve čtvrtek oznámily, že začaly z frontové linie stahovat těžké zbraně.

První den během sedmi měsíců, kdy nezemřel ani jeden voják, ani jeden civilista

"Dnes je prvních 24 hodin během sedmi měsíců..., kdy máme na Ukrajině skutečné příměří," uvedl Porošenko podle agentury AP při projevu v Lowyho ústavu pro mezinárodní politiku. "Neumíte si ani představit, jak důležité to pro mne je. Toto je první noc, kdy nemám žádného ztraceného ani zraněného ukrajinského vojáka. Kdy nemáme žádného mrtvého ani zraněného civilistu," dodal.

Porošenko vzval k úternímu klidu ve snaze oživit příměří, které Kyjev a povstalci dojednali v září v Minsku, ale které bylo porušováno, z čehož se strany vzájemně obviňovaly. Dnes nicméně upozornil, že je ještě příliš brzy označit nejnovější dohodu o zastavení palby a o stažení těžkých zbraní za vítězství.

Bezpochyby zvítězíme. Ale ne vojenskými prostředky

"Toto je jen 24 hodin, všechno je tak křehké," řekl. "Ale modlím se, abychom v tomto procesu pokračovali. A pokud budeme jednotní, bezpochyby zvítězíme. Ne vojenskými prostředky, nýbrž zahájením politického dialogu přineseme mír, přineseme stabilitu mé zemi, kontinentu a celému světu," zdůraznil podle AP Porošenko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…