První den sjezdu sudetských Němců nezazněla připomínka Benešových dekretů

23.05.2015 12:32

V bavorském Augsburgu dnes začal 66. sudetoněmecký sjezd. Na úvod si sudetští Němci připomněli 70. výročí konce druhé světové války, po níž byli jejich předci vysídleni z bývalého Československa. Sjezd pod heslem „Lidská práva bez hranic“ by měl podle sudetoněmeckých představitelů přispět k tomu, aby se podobné události už neopakovaly.

První den sjezdu sudetských Němců nezazněla připomínka Benešových dekretů
Foto: Redakce
Popisek: Vlevo poválečný odsun Němců, na pravo Židé v koncentračním táboře

„Je tomu 70 let, co naši předkové museli zažít, co to znamená, když nejsou dodržována lidská práva a práva národnostních skupin. Co to znamená, když jsou zbaveni práv a bez jakékoli ochrany vydáni svévoli jiných lidí,“ řekl na úvod sjezdu předseda bavorského sudetoněmeckého sdružení Steffen Hörtler.

Hörtler rovněž uvedl, že po většinu poválečné doby byla sudetoněmecká otázka společenské tabu a vlády bývalého západního i východního Německa se jí vyhýbaly. „Toto ignorování našeho osudu velmi zranilo mnoho našich krajanů. Mnozí z nich jsou kvůli tomu dodnes zahořklí,“ řekl.

Česko na sjezdu zastupují Rouček, Marks a Černý

Zahájení sudetoněmeckého sjezdu se zúčastnila téměř tisícovka lidí. Mezi návštěvníky sjezdu jsou i zástupci české politiky, mimo jiné bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček, náměstek místopředsedy vlády pro vědu a inovace Arnošt Marks nebo bývalý český velvyslanec v Německu František Černý.

Sudetoněmecký sjezd potrvá do neděle. Vrcholem prvního dne bude udělení Evropské ceny Karla IV. rakouskému diplomatovi Valentinu Inzkovi. V neděli vystoupí s projevy nejvyšší představitel sudetských němců Bernd Posselt a bavorský zemský premiér Horst Seehofer, který je patronem sudetských Němců.

První den řečníci mluvili o zlepšování vztahů mezi sudetskými Němci a Čechy

V první den 66. sudetoněmeckého sjezdu v Augsburgu dnes nezazněla žádná připomínka takzvaných Benešových dekretů, které v minulosti sudetští Němci pravidelně odsuzovali. Řečníci naopak mluvili o zlepšování vztahů mezi Čechy a sudetskými Němci. Shromáždění si připomněli i 70. výročí konce druhé světové války a apelovali na dodržování lidských práv.

„Jsme na dobré cestě dialogu. V něm se nevyhýbáme ani obtížným kapitolám našich dějin,“ řekla bavorská státní ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová. Podle ní sudetští Němci slouží jako stavitelé mostů mezi Bavorskem a Českem, přičemž cílem Mnichova je, aby spolu obě země dobře vycházely.

Bavorská státní ministryně připomenula, že se Česko vzdalo výjimky z lisabonské smlouvy

Müllerová připomenula také vstřícná gesta ze strany Česka. Vyzdvihla, že se současná česká vláda vzdala výjimky z lisabonské smlouvy, kterou v roce 2009 prosadil bývalý český prezident Václav Klaus, jenž se obával, že dokument otevře cestu majetkovým požadavkům sudetských Němců. Müllerová také ocenila krok města Brna z tohoto týdne, kdy tamní zastupitelstvo vyjádřilo lítost nad odsunem německy mluvícího obyvatelstva. Při pochodu z Brna do Rakouska tehdy zemřelo téměř 1 700 lidí.

Ministryně: Vyhnání bylo bezpráví a tím i zůstává

„To, co vaši předkové museli prožít, je pro nás dnes nepředstavitelné,“ řekla shromážděným sudetským Němcům Müllerová. „Vyhnání bylo bezpráví a tím i zůstává,“ zdůraznila a dočkala se velkého potlesku. Připomenula však, že vysídlení sudetských Němců bylo důsledkem druhé světové války, kterou rozpoutalo nacistické Německo.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…