První důsledek sankcí: Velké ruské firmy převádějí své účty do Číny

03.08.2014 20:21

Hospodářské sankce, které Evropská unie a Spojené státy americké uvalily na Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině, vyvolávají poplašné reakce u ruských firem. Dvě významné společnosti - MegaFon a Nornikel - z obav před finančními ztrátami v případě dalšího rozšíření černé listiny raději převedly část svých prostředků z eur a dolarů na hongkongskou měnu.

První důsledek sankcí: Velké ruské firmy převádějí své účty do Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Ruská společnost MegaFon, která ve své zemi patří mezi největší provozovatele mobilních služeb, převedla již zhruba čtyřicet procent svých depozitů v eurech a amerických dolarech na hongkongské dolary. K tomu účelu si navíc zřídila účty ve velkých čínských bankách, kde bude mít podstatnou část svých peněžních prostředků od nynějška uloženou. Finanční ředitel společnosti Gevork Vermišjan v rozhovoru pro Vedomosti uvedl, že zbytek hotovosti si MegaFon ponechal v rublech.

Oficiálně firma své kroky zdůvodnila potřebou ochránit firmu před riziky, neklidnou situací na světových trzích a tím, že hlavním dodavatelem zařízení společnosti je čínská Huawei.

K podobné strategii se uchýlil i jeden z největších světových výrobců hliníku – metalurgický kombinát Nornikel. Ten převedl část svých prostředků na hongkongský dolar. Oficiálně se firma ke svému činu nevyjádřila.

Co přesně napsala agentura Interfax:

Společnosti Megafon a Nornikel pod vlivem sankcí od USA  a EU převedly část peněžních prostředků z eur a dolarů na hongkongskou měnu s nadějí, že se jim tímto způsobem podaří snížit riziko v případě, že zesílí hospodářská izolace země od Západu.

Megafon přeměnil kolem 40% uložených depozit v eurech a amerických dolarech na hongkongské dolary a zároveň je převedl na účet velkých čínských bank. Ostatních 60% hotovosti má Megafon stále v rublech, informoval finanční ředitel společnosti Gevork Vermišjan v rozhovoru pro Vedomosti.

Tyto kroky objasnil Megafon tím, že se potřebuje ochránit před rizikem, neklidnou situací na světových trzích a také tím, že hlavním dodavatelem zařízení společnosti je čínská Huawei.

Není jasné, do kterých konkrétních bank byly peníze převedeny. Podle výkazů společnosti Megafon byla na hongkongské dolary převedena suma odpovídající přibližně 20 mld. rublů (více než 500 mil. USD).

Stejné kroky podnikl Nornikel, který směnil část volných peněžních prostředků na hongkongský dolar. Důvěryhodný zdroj uvádí, že tato opatření jsou potřebná k diverzifikaci úspor, snížení rizik a v budoucnu i pro provádění finančních operací na asijském trhu v místní měně. Jednatel společnost Nornikel neuvedl, o jaká rizika se přesně jedná, ani přesnou částku převedených peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…