První evropský chalífát? Nepěkná reportáž, jak se rozmáhá fundamentální islám v Kosovu

11.08.2016 7:42

Zatímco po roce 1999, kdy bylo Kosovo zbaveno moci srbských úřadů, zde bylo jen 200 mešit, nyní jich je zde na 800. A prakticky každý měsíc jedna přibude. Situace v Kosovu se navíc mění ve prospěch islámského fundamentalismu, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

První evropský chalífát? Nepěkná reportáž, jak se rozmáhá fundamentální islám v Kosovu
Foto: archiv
Popisek: Vlajka jednostranně vyhlášeného Kosova

„Kosovo se stává čím dál víc religiózní zemí,“ shrnul poslední vývoj Naim Rashhiti, analytik Institutu pro balkánskou politiku sídlícího v kosovské metropoli Prištině. „Nejméně 70 let tu nic takového nebylo. Je to pro nás úplně nová zkušenost,“ dodal. Podle něj je rostoucí religiozita součástí hledání kosovské identity. Mnoho tamních obyvatel se považuje za Albánce a přejí si spojit se s Albánií – zároveň však cítí, že jejich historie i mentalita už jsou jiné. A islám jako by tuto mezeru v jejich sebeuvědomění zaplňoval.

Kosovo, které se zatím drží přísně sekulárního modelu, se především potýká s radikalizací muslimů. Ta je způsobena vlivem zvenčí. V roce 2014 kosovské úřady přiměly odejít ze země celkem 14 islámských charitativních organizací, které byly finančně řízeny ze Saúdské Arábie, Turecka, Íránu a dalších blízkovýchodních zemí. Právě tam začali Kosovo vnímat jako úrodnou půdu pro fundamentalismus. A trvá to dodnes. K místním muslimům dnes hlavně z Turecka míří zhruba šest milionů eur ročně. Například na výstavbu mešit či na financování stipendií studentů islámských škol, kde se rozhodně nehlásá „měkká“ forma islámu.

Vláda, snažící se sílícímu vlivu islámu ze zahraničí bránit, moc úspěšná není. Policie už sice zatkla na 80 lidí včetně 11 imámů podezřelých hlavně z rekrutování bojovníků pro Islámský stát, zpravidla je však později propustí, aniž by je obvinila. Růst radikalismu se snaží brzdit i organizace Kosovská islámská komunita, tradiční dohlížitel na muslimy v zemi. Přesto se jí nedaří zabránit rozkvětu neoficiálních náboženských škol a modliteben. Nejzranitelnější jsou přitom nejchudší oblasti, kde je až padesátiprocentní nezaměstnanost – a tedy spousta zejména mladých mužů bez perspektivy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…