První kamiony s ruskou humanitární pomocí by v pátek konečně mohly překročit ukrajinskou hranici

22.08.2014 10:50

Ve čtvrtek začali ukrajinští celníci na hraničním přechodu Doněck-Izvaryne odbavovat první vozidla z ruského humanitárního konvoje, který má pomoci zejména obyvatelům obleženého Luhansku. Červený kříž odhaduje, že by již v pátek mohly překročit ukrajinskou hranici a vydat se na cestu k potřebným. Bezpečnostní záruky již prý Červený kříž obdržel.

První kamiony s ruskou humanitární pomocí by v pátek konečně mohly překročit ukrajinskou hranici
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ilustrační foto

„Ukrajinští pohraničníci začali kontrolovat první vozy. Odbaveny by měly být v pátek," oznámil Červený kříž v komuniké.

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko prohlásil, že Červený kříž sám určí způsob, jak ruské kamiony pojedou po předem určené trase do Luhansku. V samém městě je už určeno místo, kde vyloží náklad, který má mezinárodní organizace dále distribuovat potřebným.

Konvoj se přitom u hranice mezi Ruskem a Ukrajinou zdržel týden. Ukrajinské úřady totiž pochybovaly o skutečné povaze konvoje, neboť panovaly obavy, že místo strádajícím obyvatelům je ve skutečnosti určen proruským separatistům na východě Ukrajiny a že převáží vojenské dodávky, což Moskva popírá.

Nejistota panuje také ohledně bezpečnostních garancí při průjezdu konfliktní oblastí východní Ukrajiny. Ruská diplomacie ve čtvrtek požádala Radu bezpečnosti OSN, aby vyzvala k příměří na Ukrajině během distribuce pomoci. Ujistila také, že jak Moskva, tak separatisté poskytli konvoji bezpečnostní záruky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …