První máj ve světě: Hořící barikády, protesty proti sexuálním seminářům i masové prvomájové průvody

01.05.2015 16:14

První máj je nejen svátkem lásky, ale také dnem, kdy se v řadě míst světa konají někdy velmi násilné protesty. Jedny z největších proběhly v tureckém Istanbulu. Taksimské náměstí v centru města úřady uzavřely, demonstranti se na něj ale i tak pokusili proniknout. Policie proti nim nasadila slzný plyn a vodní děla. V Moskvě podle policie manifestovalo na 140 000 lidí. V Berlíně úřady odpoledne očekávají asi 30 000 účastníků oslav; noc na dnešek, kterou tradičně v Německu doprovázejí demonstrace, byla poklidná.

První máj  ve světě: Hořící barikády, protesty proti sexuálním seminářům i masové prvomájové průvody
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Navzdory rozsáhlým policejním manévrům se demonstrantům v Istanbulu podařilo na Taksimské náměstí proniknout. U tamního republikového památníku pak tato skupina mávala rudými vlajkami se srpem a kladivem a skandovala heslo „Svobodu pracující třídě“. Policie poté demonstranty z náměstí za pomoci obušků vytlačila, několik lidí bylo zadrženo.

Policie podle svědků proti protestujícím zakročila i na demonstraci několik kilometrů od Taksimského náměstí. Dav zde postavil barikády, které zapálil. Policie použila slzný plyn a několik lidí zadržela.

Taksimské náměstí podle médií hlídá na 10 000 policistů, na místě jsou také vodní děla. Turisty hojně navštěvované nákupní korzo Istiklal Caddesi je u náměstí uzavřeno. Vláda nicméně povolila odborářské delegaci položit u památníku květiny.

Taksimské náměstí bývá před prvním májem pravidelně uzavíráno

Turecké úřady Taksimské náměstí před prvomájovými oslavami v posledních letech pravidelně uzavírají. V roce 1977 zde na 1. máje došlo ke střetům, které si vyžádaly životy 34 lidí a stovky zraněných. Do davu tehdy stříleli neznámí útočníci, které se nepodařilo vypátrat.

Německá policie uvedla, že tradiční protesty během filipojakubské noci v předvečer oslav 1. máje byly oproti uplynulým letům výrazně klidnější. Zhruba 500 lidí podle agentury DPA demonstrovalo v severoněmeckém Hamburku, mimo jiné proti sexismu, sexuálnímu násilí či seminářům, které mají muže naučit poblouznit ženy, a tak je snadno získat.

V Berlíně v noci demonstrovalo několik tisíc lidí. Ani zde ale nedošlo k výraznějším střetům s policií či násilnostem. Policejní mluvčí Stefan Redlich uvedl, že podle předběžných hlášení skončili v celách čtyři lidé a jeden policista utrpěl lehké zranění. Na odpolední prvomájové oslavy se do německé metropole chystá podle úřadů až 30 000 lidí, v pohotovosti je kvůli tomu 7 000 policistů.

Na centrálním berlínském náměstí odhalili sousoší věnované Snowdenovi

V poledne ekologická strana Zelení na centrálním berlínském Alexandrově náměstí (Alexanderplatz) odhalila sousoší věnované Edwardu Snowdenovi, Julianu Assangeovi a Chelsea Manningové (dříve Bradley Manningová), které mnozí aktivisté považují za hrdiny, neboť vyzradili americké špionážní a vojenské praktiky. Socha s názvem Anything to say? (Chcete něco říci?) je koncipována jako trojice zmíněných osob, které stojí na židli. V plánu je, že dílo italského umělce Davida Dormina bude postupně vystaveno v řadě zemí.

Jako masové jsou manifestace hlášeny z Ruska. Po celé zemi se očekává až 2,5 milionu účastníků oslav, setkání a pochody jsou ohlášeny zhruba v 700 ruských měst. Prvomájový průvod za účasti několika desítek tisíc lidí prošel také Simferopolem, metropolí Rusy anektovaného Krymu. Manifestující vedle vlajek bývalého Sovětského svazu nesli také ruskou trikoloru a portréty ruského prezidenta Vladimira Putina.

Oslavy ve Francii jsou podle AFP nejednotné, neboť různé odborové svazy pořádají vlastní shromáždění. Znatelný je také rozkol francouzské nacionalistické Národní fronty. Její zakladatel Jean-Marie Le Pen položil věnec u pomníku Johanky z Arku až několik hodin poté, co tak učinila jeho dcera a nynější šéfka fronty Marine. Kladení věnce Marině Le Penové na několik minut znemožnilo několik žen s odhalenými ňadry ze známé aktivistické skupiny Femen. Dívky v narážce na nacionalistickou politiku Národní fronty skandovaly Heil Le Penová, tedy obdobu nacistického pozdravu Heil Hitler.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…