První mrtvá po teroristickém útoku v Londýně. A svědectví od muže, který to vše viděl zblízka

22.03.2017 17:43

Ve středu před šestnáctou hodinou našeho času došlo v Londýně k útoku v bezprostřední blízkosti britského parlamentu. Britská policie jej vyšetřuje jako terorismus. Pachatel byl postřelen.

První mrtvá po teroristickém útoku v Londýně. A svědectví od muže, který to vše viděl zblízka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Londýnská stanice metra Westminster

Postupem času se podařilo události rekonstruovat. Muž nejprve na mostě, vedoucím k parlamentu, najel s automobilem do lidí, jdoucích po chodníku. Počet osob, které srazil, se v jednotlivých svědectvích pohybuje od pěti až po deset.

Poté před parlamentem vystoupil a auta a napadl nožem jednoho z policistů, kteří areál střežili. Následně byl při pokusu proniknout do parlamentu po několika výzvách k zastavení postřelen.

Britská televize BBC přinesla po sedmnácté hodině rozhovor s člověkem, který na Westminster Bridge přímo přihlížel první části útoku, při které pachatel najel vozidlem do lidí.

 

 

„Jel po mostě, kličkoval, pak najel do lidí, co šli po chodníku. Několik jich srazil, ti další nestihli uskočit, bylo to velice rychlé,“ popisoval. Poté prý vozidlo pokračovalo dál, a dojelo až k parlamentu.

Na mostě zůstalo ležet několik lidí. „Viděl jsem jednoho muže, který se vůbec nehýbal,“ popisoval svědek. Sám se snažil naznačit ostatním lidem, co se stalo, a zabránit dalším, aby vstoupili na most.

Pokoušel se dovolat na linku záchranné služby, ale nepodařilo se mu to. Jinak prý záchranný systém zafungoval precizně, první sanitka byla na místě během dvou minut.

„Nevím, co to bylo za člověka. Jestli to byl terorista, nebo šílenec. To už je na vás,“ řekl svědek novinářům.

Následně se objevila informace, že jedna žena, která byla sražena autem na Westminsterském mostě, následkům útoku podlehla. Další zranění byli převezeni do nemocnic. Podle lékaře z londýnské St Thomas' Hospital jsou některá ze zranění "katastrofická".

Po osmnácté hodině začala média spekulovat, že se objevila druhá oběť.

Později se objevila i zpráva, že jeden z chodců spadl z mostu do řeky. Po osmnácté hodině policie uvedla, že ženu, které se to mělo stát, se podařilo z řeky vytáhnout.

Premiérka Theresa Mayová již parlament opustila, ostatní poslanci ale stále setrvávají v budově.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…