První munice pro Kurdy bude odeslána kanadskými letadly za týden

11.09.2014 11:40

První munice, kterou Česko daruje Kurdům, bude odeslána za týden. Z pardubického letiště ji odvezou letouny kanadské armády Globemaster. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Kurdské milice by nejprve měly dostat náboje do kulometů.

První munice pro Kurdy bude odeslána kanadskými letadly za týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje munici v hodnotě 41 milionů tun, konkrétně deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. Celkem jde o 500 tun materiálu.

První lety by se měly podle plánu uskutečnit 18., 20., 22. a 24. září, následovat by mohly čtyři další, řekl ministr. Převoz munice měly zajistit USA, nakonec se Češi s Američany a Kanaďany domluvili, že ji přepraví kanadská armáda. Ta k tomu využije letadlo C-17 Globemaster III, těžký čtyřmotorový strategický transportní letoun.

Munice míří do Bagdádu

Kurdové v současné době podle ministerstva nejvíce potřebují náboje do kulometů, ty proto budou odeslány přednostně. Munice bude vyložena v Bagdádu, kde ji převezme zástupce Iráku. Přepravu z Bagdádu Kurdům pravděpodobně zajistí Irák.

Podle Stropnického schválená pomoc otevírá dveře českému obrannému průmyslu, který je připraven dodávat Kurdům další vojenský materiál. V Iráku již podle něj jedná několik českých firem. Dodávat by mohly ruční zbraně, munici, ale i těžkou techniku. O zakázky pro kurdské pešmergy (milicionáře) se uchází třeba Česká zbrojovka a LOM, který by mohl dodat vrtulníky a zajistit jejich servis, dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…