První návrh rozpočtu ministři Babišovi vrátili

05.05.2014 14:59

Ministr financí Andrej Babiš představil návrh státního rozpočtu pro příští rok. Navrhuje v něm snížení vládních výdajů. Škrty se ovšem nelíbily některým kolegům z vlády a Babiš musí návrh přepracovat.

První návrh rozpočtu ministři Babišovi vrátili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Plánované úspory ve vládních výdajích by se měly dotknout většiny ministerstev. Největší pokles by podle návrhu Ministerstva financí měl potkat Ministerstvo zemědělství, a to téměř o 6,8 miliardy korun. Naopak Ministerstvo práce a sociálních věcí by podle serveru E15 mělo patřit mezi ty, kteří si nejvíce polepší. Jeho výdaje by měly stoupnout o více než 18 miliard. Zároveň by si mělo přičíst polovinu výdajů státního rozpočtu. Mělo by získat na výdaje přes 537 miliard korun.

Celkově Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok výdaje bez unijních peněz ve výši 1,126 bilionu korun. Letos rozpočet počítá s částkou o 15 miliard nižší, tedy 1,111 bilionu korun. Ministerstvo financí například navrhuje o polovinu, tedy o více než 300 milionů korun, snížit výdaje úřadů na externí poradenské, konzultační a právní služby.

Státní rozpočet by ale mohl doznat výrazných změn. Zástupci koaličních slov už se nechali slyšet, že k němu ještě neřekli poslední slovo. Premiér Bohuslav Sobotka  je pro to, aby v rozpočtu na příští rok dostalo přidáno školství a vnitro, jak navrhují jeho straničtí kolegové a ministři Marcel Chládek a Milan Chovanec. Stejně jako letos by podle ministerského předsedy měla dostat také obrana. „Co se jednotlivých kapitol týče, ty přijdou na řadu později. Teď je potřeba, aby se vláda dohodla na základních parametrech,“ krotí vášně mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.  

Z jednotlivých resortů by Ministerstvo dopravy příští rok mělo mít o 2,5 miliardy korun méně než letos. O 3,2 miliardy korun by měly klesnout výdaje Ministerstva vnitra a o 1,5 miliardy výdaje Ministerstva průmyslu a obchodu. Výdaje Ministerstva obrany by měly ve srovnání s letoškem klesnout zhruba o půl miliardy korun na 41,3 miliardy korun. Se zvýšeným příjmem financí by naopak mohlo počítat například Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jehož výdaje by měly stoupnout zhruba o 1 miliardu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…