První povolební schůzka Zemana a Sobotky bude ve středu

11.11.2013 12:40

První povolební schůzka předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem se uskuteční ve středu v 16:00 v Lánech, kde se hlava státu zotavuje po úrazu kolena. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Hradu Hana Burianová. Zda již na tomto setkání prezident Sobotku jako šéfa vítězné strany pověří sestavením vlády, neví. Sobotka to neočekává.

První povolební schůzka Zemana a Sobotky bude ve středu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav sobotka

"Tak to nedokážeme v tuto chvíli říci, to by bylo spekulativní. Bude záležet na tom, jak ta schůzka mezi panem prezidentem a panem Sobotkou dopadne," řekla Burianová na dotaz, zda lze od setkání očekávat pověření sestavením vlády. Délku schůzky podle ní nelze odhadovat, může trvat 30 minut, ale i hodinu nebo déle. Hlava státu po ní prý neplánuje žádné oficiální vyjádření.

Povolební schůzka Zemana se Sobotkou se zdržela zejména kvůli bojům uvnitř sociální demokracie

Sobotka kancelář prezidenta o schůzku požádal dnes dopoledne. Již v neděli se nechal slyšet, že od setkání pověření nečeká. "Já tu první schůzku vnímám spíše jako konzultativní a informativní. Neočekávám, že by hned na základě té první schůzky měl prezident učinit nějaký akt, který by se týkal pověření k sestavení vlády nebo jmenování premiéra," uvedl Sobotka s tím, že by tak mohl prezident postupovat až na základě "jasného signálu", že se podařilo vyjednat příští koalici. O té ČSSD jedná s hnutím ANO a lidovci.

Povolební schůzka Zemana se Sobotkou se zdržela zejména kvůli bojům uvnitř sociální demokracie v uplynulých 14 dnech. Vnitrostranickou situaci značně vyhrotila i utajovaná povolební schůzka pěti sociálních demokratů s prezidentem v Lánech, na níž Sobotka nebyl a nebyl o ní ani informován. Kvůli ní i následnému hlasování předsednictva ČSSD, které ho vyzvalo k rezignaci, pak Sobotka odmítl Zemanovo pozvání na Pražský hrad na oslavu výročí vzniku republiky 28. října.

V neděli ale v Otázkách Václava Moravce ČT uvedl, že prezidenta nepovažuje za protihráče. Připomněl, že Zeman opakovaně deklaroval, že si přeje, aby ČSSD vyhrála volby. Věří prý, že hlava státu bude vítězství sociálních demokratů respektovat. Na prvním setkání si chce vyslechnout Zemanův názor na povolební vyjednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …