První rozhovor Sobotky po jmenování: Zeman mě ujistil, že vládu jmenuje do konce ledna

18.01.2014 9:07

Čerstvý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má svůj nový nejužší tým kolem již pohromadě. Navíc už v pondělí donese prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na jmenování členů své vlády. Sobotka byl ujištěn, že kabinet bude sestaven do konce ledna.

První rozhovor Sobotky po jmenování: Zeman mě ujistil, že vládu jmenuje do konce ledna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval naPražském hradě Bohuslava Sobotku premiérem

Šéfem Úřadu vlády bude Pavel Dvořák, který není členem žádné politické strany, zato řadu let působí jako tajemník městského úřadu ve Slavkově u Brna. „Je to tedy úředník každým coulem,“ míní pro Právo Sobotka. Dále do týmu počítá s Bělou Hejnou coby šéfkou sekretariátu, Vladimírem Špidlou, který bude šéfem poradců, a jeho součástí je i Tomáš Prouza jako budoucí státní tajemník pro Evropu. Mluvčím bude Martin Ayrer.

Mezi první tři kroky, které by chtěl čerstvý premiér ve funkci udělat, je vrátit se ke standardní valorizaci důchodů, zejména pokud by se letos v důsledku devizových intervencí ČNB zvýšila inflace. „Chtěl bych také, aby od příštího roku začal platit zákon o prokazování původu majetku a aby se snížila DPH na léky. Toto jsou legislativní priority,“ míní pro Právo.

Nimcéně jsou to kroky vlády, která zatím není ustanovena. O jejím jmenování je ale Sobotka přesvědčen, mělo by se tak stát do 14 dní. „V pondělí donesu na Hrad formální návrh ke jmenování ministrů, aby pan prezident měl podklad pro plánování schůzek s členy vlády,“ řekl novinám s tím, že ho prezident v pátek znovu ujistil, že vláda bude jmenovaná do konce ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…