První signatáři Charty 77 oslaví její výročí v lednu v Lucerně

26.12.2016 13:40

Čtyřicáté výročí Charty 77 se chystají společně připomenout první signatáři a další disidenti, kteří sehráli klíčovou roli při její organizaci. Vzpomínkový večer se uskuteční 7. ledna v Mramorovém sále a kavárně pražské Lucerny, řekl ČTK ředitel neziskové organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa.

První signatáři Charty 77 oslaví její výročí v lednu v Lucerně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Podle Mikuláše Kroupy jde zřejmě o poslední příležitost, jak pozvat osobnosti, které se v období normalizace mezi prvními spojily pod prohlášením Charty 77. Akci organizuje Kolegium Paměti národa.

Náš postoj k současnosti

„Chceme se především vidět, ti, kteří jsme se dožili těchto časů. A trochu reflektovat, kde se kdo z nás octnul a jak se vyvíjí náš postoj k současnosti. Krom toho máme strach, že následující léta nás bude opět ubývat,“ řekla ČTK Dana Němcová, bývalá disidentka a jedna z prvních signatářek Charty 77, která se stala jednou z jejích mluvčích.

„Signatáře zveme ve spolupráci s Libri prohibiti (pražskou knihovnou československé exilové a samizdatové literatury) osobním dopisem. Je to uzavřená společnost,“ uvedl Kroupa.

Post Bellum, které zaznamenává vzpomínky pamětníků, chce v příštích letech svědectví a příběhy chartistů zdokumentovat. Organizace už vyzpovídala desítky pamětníků a signatářů, ale podle Kroupy chybějí ještě stovky dalších, které plánuje oslovit a objevit i třeba díky této akci.

Společenství usilující o lidská práva se začalo utvářet při soudním procesu s hudebníky kapely The Plastic People of the Universe

Spolupořadatel Mikuláš Kroupa dodal, že program se bude skládat z neoficiální i oficiální části, kde například vystoupí písničkáři, signatáři Charty 77, mimo jiné Dáša Vokatá nebo Jaroslav Hutka. Projevy pronesou bývalí mluvčí Dana Němcová, Tomáš Hradílek a Alexandr Vondra. Recitovány budou básně Ivana Martina Jirouse.

Společenství usilující o lidská práva se začalo utvářet při soudním procesu s hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe. První přípravná schůzka iniciátorů tohoto disidentského hnutí se konala 10. prosince 1976. Prvními mluvčími Charty se stali bývalý ministr zahraničí Jiří Hájek, dramatik Václav Havel a filozof Jan Patočka. Mezi Vánocemi a Novým rokem své podpisy pod text Charty 77 připojilo 242 signatářů. Do ledna 1990 se k Chartě přihlásilo přes 1800 signatářů a jen 25 z nich svůj podpis veřejně odvolalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …