První vojáci Visegrádu vyrazí do Pobaltí již v lednu 2017

03.06.2016 21:58

První vojáci z jednotky visegrádské čtyřky (V4) vyrazí na cvičení do Pobaltí v lednu 2017. Iniciativu V4 všichni ministři obrany pobaltských zemí uvítali, uvedl po své návštěvě Pobaltí český ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V Lotyšsku, Litvě a Estonsku jednal zejména o agresivní politice Ruska. Východní alianční země proto žádají přítomnost spojeneckých sil na svém území.

První vojáci Visegrádu vyrazí do Pobaltí již v lednu 2017
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

Visegrádská čtyřka chce do Pobaltí v roce 2017 vyslat vojenskou jednotku, v níž se budou střídat vojáci Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Nabídku chce Visegrád předložit na červencovém summitu NATO ve Varšavě.

„Všichni mí pobaltští kolegové potvrdili svůj zájem setkat se s ministry obrany zemí V4 během alianční ministeriády v Bruselu v polovině června, abychom našim spojencům v NATO mohli tuto iniciativu alespoň v hrubých obrysech společně představit,“ řekl Stropnický. Detaily vyslání by podle něj měli být doladěny do konce roku. „Předpokládáme, že naši vojáci do Pobaltí vyrazí v lednu příštího roku,“ dodal Stropnický.

O přítomnost aliančních sil projevily zájem východní země NATO kvůli obavám z Ruska. O vyslání mnohonárodních jednotek již aliance dříve rozhodla, přesnější plány by měly být známy po varšavském summitu.

Během své pracovní cesty do Pobaltí se Stropnický setkal s tamními ministry obrany. „Hlavním tématem jednání ve všech třech zemích byla agresivní politika Ruska a posilování obranyschopnosti severovýchodního křídla NATO, v němž sehraje klíčovou roli nadcházející alianční summit ve Varšavě,“ uvedlo ministerstvo obrany.

V Estonsku se český ministr zúčastnil konference o kybernetické bezpečnosti. „Kyberprostor je dnes dalším bitevním polem moderní války. A pro pobaltské státy je v současné době toto téma víc než aktuální,“ dodal Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…