První výstřel ruské propagandy. Topolánkův mluvčí vzpomíná, co se odehrávalo před deseti lety kolem amerického radaru

21.09.2019 21:32

Někdejší poradce premiérů Mirka Topolánka a Jana Fischera či vicepremiéra Pavla Bělobrádka Martin Schmarcz se vrátil do minulosti a zavzpomínal na první mohutný výstřel ruské propagandy, který dopadl na Česko.

První výstřel ruské propagandy. Topolánkův  mluvčí  vzpomíná, co se odehrávalo před deseti lety kolem amerického radaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

Před deseti lety se v České republice vedla debata o tom, jestli má být na našem území umístěn americký radar. Moderní Česká republika byla tehdy poprvé vystavena mohutnému úderu ruské propagandy. Už tehdy ruská strana lhala, třeba o tom, že radar je ve skutečnosti namířen proti Rusku. A část české veřejnosti jí naslouchala. Podle Schmarcze přitom měla udělat něco zcela jiného – ruskou propagandu zcela ignorovat.

Lidé z Kremlu jsou už sto let v této špinavé hře nejlepší na světě a předčili dokonce Goebbelse. I proto je komunismus na rozdíl od nacismu ‚salonfähig‘. Alespoň v Evropě, do USA přeci jen pařáty bolševických lží a manipulací až tolik nedosáhly,“ napsal Schmarcz v textu pro Info.cz.

Proti této účinné černé propagandě se dá podle někdejšího poradce premiérů a komentátora bránit tak, že stát vzdělává své občany, kteří pak díky kritickému přemýšlení spíše odolají ruské propagandě. Tu prý nemá cenu nijak komentovat ani vysvětlovat. Nejlepší podle komentátora bude, když se jí v českém mediálním prostoru dostane minimum pozornosti, podle hesla, že čím déle máte ruku na žhavé plotně, tím více se popálíte. S ruskou propagandou je to podle komentátora stejné.

Do arzenálu ruské propagandy podle komentátora patří i případ „lithium“.

„Obdobně u lithia ruské servery přišly s báchorkou o ‚bilionové krádeži‘. Ve skutečnosti jde pouze o licenci k těžbě, nerosty dle horního zákona patří státu a ten kromě daně ze zisku vybírá poplatky dle tržní ceny, takže pořád záleží jen na něm, kolik peněz zůstane u nás. To už ovšem ruští trollové měli za sebou dekádu zkušeností, jak rozbíjet veřejné mínění v cílových zemích, rozeštvávat lidi, vytvářet chaos a šířit nedůvěru v demokratický stát,“ napsal Schmarcz.

Považuje za smutné, že před deseti lety šířil v Česku ruské lži i expremiér Jiří Paroubek, který byl připraven využít čehokoli, co by oslabilo vládu Mirka Topolánka. Podle Schmarcze neváhal Paroubek jít i proti zájmům své rodné země. Dnes prý totéž dělá prezident Miloš Zeman.

„Ten nevynechá jedinou příležitost, od novičoku po Koněva, aby se postavil na stranu Putina proti vlastní zemi. Prezident se tradičně těší velké veřejné autoritě, a tak mají Rusové na Hradě něco jako žolíka. I to však lze řešit. Prostě ho ignorovat, jako další součást kremelské propagandy,“ doporučil svým spoluobčanům Schmarcz na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…