První zranění z Majdanu jsou v Česku. Převažují u nich průstřely a fraktury

27.02.2014 21:30

Do Prahy dnes večer dorazila první skupina Ukrajinců zraněných v poslední době při protivládních demonstracích. Na letišti v Praze - Kbelích krátce před dvacátou hodinou přistál vojenský speciál Airbus, který přepravil 17 vážně zraněných. Další letoun z Kyjeva s devíti pacienty má přistát po 22:00. Celkem se má ve třech pražských nemocnicích léčit šestadvacet Ukrajinců. Mezi zraněními převažují průstřely a fraktury, řekl ČTK jeden z koordinátorů Člověka v tísni René Kočík.

První zranění z Majdanu jsou v Česku. Převažují u nich průstřely a fraktury
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Ukrajince pro převoz na místě v uplynulých dnech vytipoval šestičlenný tým humanitární organizace Člověk v tísni. Podle Kočíka je seznam uzavřen, další lidé nepřibudou. Do Prahy byli převezeni zejména lidé mladšího a středního věku. Nejmladšímu je zhruba 17 let. „U něj jde o střelné poranění nohy, má tam těžký zánět a hrozí mu amputace. Takže převoz by mohl dát naději, aby noha byla zachráněna," řekl Kočík.

Do všeobecné nemocnice je směřováno devět pacientů s poraněními břicha, končetin a obličeje

Dva vážně zraněné z prvního letounu musel přepravit vrtulník do Ústřední vojenské nemocnice. Na převoz ostatních bylo vyčleněno 18 sanitek. „Do všeobecné nemocnice je směřováno devět pacientů s poraněními břicha, končetin a obličeje, do Motola devět pacientů ortopedických a s poraněním hrudníku a do vojenské devět pacientů k neurochirurgickým výkonům a s polytraumaty," řekl novinářům lékař Filip Burket.

„V žádném případně to není zátěž, která by narušila běžnou péči," uvedla ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková. Podle ní má nemocnice potřebné kapacity, provoz nijak omezovat nemusí a týmy zdravotníků jsou na raněné připraveny.

Motol je podle svého ředitele Miloslava Ludvíka připraven přijmout osm dospělých a jednoho mladistvého v doprovodu matky. „V průběhu večera a noci projdou příjmem, udělají se všechny laboratoře a zobrazovací metody a k ránu se rozhodne, kdo z nich má přijít na případné operační výkony a v jakém pořadí," řekl. Pokud se stav některého ze zraněných zhorší, půjde na sál okamžitě. Pro všechny pacienty mají nemocnice připravené informované souhlasy, jak to vyžadují české zákony.

„Máme připravený tým a na příjem většího počtu raněných jsme samozřejmě také připraveni," řekla ČTK mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

O těžce zraněné pacienty přepravované ve vládním airbusu se během letu staralo pět lékařů

Podle vedoucího týmu armádních zdravotníků Michala Marečka, který s kolegy odpoledne přiletěl do Kyjeva, bude léčení pacientů asi dlouhodobé. Vláda vyčlenila v programu Medevac na léčení deset milionů korun.

O těžce zraněné pacienty přepravované ve vládním airbusu se během letu staralo pět lékařů. „Je to intenzivní péče," řekl ČTK Mareček. Pacienti s lehčím zraněním poletí dopravním letadlem CASA.

K vytipování pacientů humanitární pracovníci používali několik cest. „Velmi dobře zafungoval Facebook, a to stránka SOS Euromajdan, kde jsme uveřejnili naše telefonní čísla, že je možnost přepravit zraněné do ČR na léčení," uvedl Kočík. Na základě inzerátu na facebookové stránce se začali ozývat koordinátoři pomoci, lékaři i příbuzní těžce zraněných. Lékař pak určil, zda je převoz do Prahy přínosný pro zlepšení stavu pacentů.

Na seznamu zraněných, kteří by potřebovali být převezeni do Česka, je podle Kočíka více než 70 lidí. Pokud vláda schválí další humanitární lety, zamíří do Prahy i další Ukrajinci. Když ne, seznam využijí zdravotníci z jiných zemí. Češi v Kyjevě spolupracují například s Američany a Kanaďany. Část popálených zase zamířila zřejmě do Německa, řekl Kočík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…