Prvomájová oslava ČSSD na ostrově: Keller počítal miliony nezaměstnaných, Sobotka připomněl také svátek lásky

01.05.2014 14:46

REPORTÁŽ Na Svátek práce se zapomíná, což je škoda. Přitom nyní, kdy je tolik lidí bez práce, si ho je třeba připomínat o to více. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová – Tominová se tak vyjádřila pro ParlamentníListy.cz přímo při oslavách zmíněného svátku na pražském Žofíně. Premiér mluvil o marasmu předchozí vlády a do toho všeho hrála dechovka.

Prvomájová oslava ČSSD na ostrově: Keller počítal miliony nezaměstnaných, Sobotka připomněl také svátek lásky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Osm let jsme byli v opozici a nyní za sebou máme sto dní práce v koaliční vládě. Chtěli jsme koalici změny, protože jsme jasně řekli, že nebudeme jednat s ODS a TOP 09, které zavinily dosavadní marasmus. To jsme dodrželi,“ sdělil na úvod premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a začal vyjmenovávat, jaké předvolební sliby sociální demokraté plní. Letáčky byly zdarma. Pivo, malinovka a párky za peníze. „Už nemaj prachy ani politický strany, to je v prdeli,“ posteskl si jeden důchodce.

Nad oslavou létalo UFO

„Nestaňte se odnoží TOP 09 a ODS.“ Varoval nápis na mostě u Slovanského ostrova, kde postávalo pár nosičů hesel. Před budovou Žofína slavilo Svátek práce tak na sto padesát lidí. Mezi nimi třeba šéf premiérových poradců Vladimír Špidla, jenž vypadal, jako kdyby se právě vrátil z výletu na Karlštejn. „Za klobouček růžičku ti ráda dám,“ zpívala krojovaná blondýnka z dechovky Květovanka. Nad tím vším lítal jakýsi miniaturní model UFO se zabudovanou kamerou ovládaný mládencem z nábřeží.

Vláda ČSSD podle Sobotky návrhem zákona seniorům zvyšuje valorizaci penzí, sníží daň z přidané hodnoty na léky a chce zvýšit minimální mzdu 8500 korun hrubého, protože se z takových peněz nedá žít. Také se přestaly vybírat poplatky v nemocnicích. „Úkolů je mnoho, protože jsme nezdědili zemi v dobrém stavu,“ podotkl ještě premiér s tím, že ani nebyly plně využity možnosti, které Česko dostalo vstupem do EU před deseti lety.

Dnešní ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová – Tominová vstoupila, jak řekla, do ČSSD před šestnácti lety. „Jde o tradiční stranu, která vždy hájila zájmy pracujících lidí. A je toho stále třeba. Dozvídám se totiž o případech, kdy si prodavačky v supermarketech nesmí dojít ani na záchod anebo majitelé stavebních firem nedodržují bezpečnostní předpisy,“ dodala.

Premiér Sobotka o lásce

„Na jedné straně se hromadí peníze, které někde leží ladem anebo se ztrácejí v různých spekulacích. Na druhé roste skupina lidí, kteří chtějí pracovat. V EU je osmadvacet milionů nezaměstnaných,“ dodal lídr kandidátky ČSSD do eurovoleb Jan Keller a varoval, že ve třinácti z osmadvaceti zemí EU jdou nahoru ultrapravicové organizace, které by mohly v Evropském parlamentu vytvořit frakci, a pak by všichni Evropané museli ze svých peněz platit jejich propagandu.

Po půlhodině si novináři odtáhli premiéra obklopeného bodyguardy dál od pódiových vypalovaček Květovanky. „Svátek práce slavíme tradičně. Je to také svátek lásky a každý má blízkého člověka, jemuž může tuto lásku na prvního května projevit a vyjádřit. Já určitě dorazím domů večer tak včas, abych se mohl ještě setkat se svou manželkou. Dnes, na oslavy 1. máje, jsem vzal i svého syna, abych měl s sebou někoho z rodiny,“ řekl Sobotka. Poprvé slavil 1. máj v Praze, poprvé jako předseda vlády.

Dost drsná Marksová

Když redaktor ParlamentníchListů.cz čekal s diktafonem v ruce, než ministryně Marksová – Tominová domluví s jedním z voličů, ta se na něj krutopřísně obořila, proč si ji takhle na zapřenou nahrává. Jen chvíli to vypadalo, že redaktor dostane lepáka. Po vysvětlení, že se jí chce jako novinář na něco zeptat a že zatím nemá puštěný diktafon, což se pozná tak, že nesvítí červené světélko, se jí tvář protáhla v úlevný úsměv. Vysvětlila, že je ostražitá, neb ji takhle utajeně sledovali a nahrávali členové jedné organizace otců.

„Když se podívám do Evropy, tak třeba pro sociálnědemokratickou Vídeň je 1. máj obrovským svátkem. Jsou tam statisíce lidí v průvodu. Svátek práce má význam slavit právě proto, že mnoho lidí tu práci nemá. Jeho historie je o tom, aby lidé měli právo na práci a důstojné podmínky k ní. Čím vyšší je nezaměstnanost, tím více bychom si měli Svátek práce připomínat,“ řekla ministryně. Na pódiu začal zpívat Jiří Helekal. Marksová – Tominová ještě dodala: „U nás je stále větší problém dostat lidi do ulic. Mrzí mě, že se v Česku na Svátek práce zapomíná.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…