Prý se otřese celá země: Andrej Babiš bude brzy obviněn. A už učinil protiopatření

30.03.2017 9:24

Situaci kolem změny morálního kodexu v hnutí ANO monitorují Lidové noviny. Všímají si totiž, že díky obměně by z toho mohl benefitovat i předseda Andrej Babiš, v případě, že by byl trestán v kauze Čapího hnízda.

Prý se otřese celá země: Andrej Babiš bude brzy obviněn. A už učinil protiopatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

V původním morálním kodexu totiž byla noticka, že trestně stíhaný člen hnutí by se měl vzdát všech funkcí. Andrej Babiš je přitom popotahován v kauze Čapí hnízdo, kdy se zjišťuje, zda firma, jež patří do holdingu Agrofert, získala neprávem padesátimilionovou dotaci z evropských peněz. „Výsledek může znamenat nepříjemnosti pro předsedu hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, který donedávna Agrofert vlastnil,“ dodávají Lidové noviny. 

Morální kodex však doznal změnu – tvrdé důsledky postihnou členy hnutí až v případě, že na ně padne obžaloba pro úmyslný nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti s výkonem veřejné funkce. Spojení s Čapím hnízdem však ANO odmítá. Podle Babiše jde o naprostý nesmysl. 

„Stanovy hnutí jsem nikdy nečetl, nemám na to čas. Proč to měnili, nevím, na starosti to má už dva roky Jaroslava Jermanová. Čapí hnízdo je pseudoaféra a kampaň,“ podotkl Babiš.

Anketa

Jste pro to, aby na základních školách byla zřizována funkce ,,koordinátor multikulturní výchovy"?

1%
99%
hlasovalo: 16157 lidí

Bod morálního kodexu byl upraven již v lednu, teprve začátkem března však byl zveřejněn na webových stránkách. „Změnu jsme schválili na základě požadavku z regionu. V Česku je národním sportem podávání trestního oznámení a zahájení řízení a my jsme s tím měli problém při sestavování kandidátek. Když se ukázalo, že to nebylo ničím podloženo a stíhání bylo zastaveno, už se ti lidé nemohli vrátit a došlo k oslabení kandidátky,“ vysvětlila Lidovým novinám Jermanová. Podnět přišel z ústecké organizace hnutí ANO, kde policie v Postoloprtech začala stíhat 11 zastupitelů v souvislosti s prodejem městského domu – včetně Pavla Růžičky z hnutí ANO. 

Lidové noviny však dodávají, že v pražských lobbisticko-finančních kruzích již několik dnů koluje spekulace, že v případu Čapího hnízda by mohlo brzy padnout obvinění – přímo na Andreje Babiše.

„Tyto ‚drby‘ přiživuje i silná nedůvěra hnutí k Ministerstvu vnitra a Policejnímu prezidiu, které loni společně provedly kontroverzní policejní reorganizaci. Případ má na starosti vyšetřovatel Pavel Nevtípil, který je v Praze považován za blízkého spolupracovníka státní zástupkyně Dagmar Máchové, obviněné v politicky citlivém případu Beretta,“ konstatují Lidové noviny s tím, že spis nyní kontroluje pražské Vrchní státní zastupitelství pod vedením Lenky Bradáčové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…