Prý zemřel vůdce Talibanu Muhammad Umar. Od roku 2011 už poněkolikáté

29.07.2015 12:37

Server BBC dnes uvedl, že vládní afghánské zdroje mají informace o smrti vůdce islamistického hnutí Taliban mulla Muhammada Umara. Taliban se k tomuto sdělení zatím nevyjádřil. Dosavadní zprávy o Umarově smrti, které se v médiích několikrát objevily již v minulosti, ale vždy popřel.

Prý zemřel vůdce Talibanu Muhammad Umar. Od roku 2011 už poněkolikáté
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

BBC ale uvádí, že je to vůbec poprvé, co o Umarově smrti oficiálně mluví vysoce postavené zdroje z afghánské vlády a rozvědky. Mluvčí Talibanu BBC řekl, že jeho hnutí k této informaci brzy vydá prohlášení.

ČTK ale připomíná, že zvěsti o úmrtí mully Umara se šíří již několik týdnů. Například Afghánský internetový deník khaama.com s odvoláním na pákistánské úřady napsal, že šéf Talibanu zemřel již před dvěma roky.

Podle některých zpráv mullu Umara usmrtili jeho vlastní spolubojovníci, neboť jedno z odštěpeneckých křídel Talibanu počátkem července sdělilo, že mulla Umar byl zabit dalšími veliteli Talibanu mullou Muhammadem Mansúrem a Gulem Aghou.

V polovině července bylo na internetu zveřejněno Umarovo poselství, v němž podpořil mírové rozhovory Talibanu s vládou v Kábulu. V prohlášení uvedl, že jednání jsou legitimní a jejich cílem je ukončení okupace země mezinárodními silami. Nebylo ovšem možné ověřit, zda toto poselství pocházelo skutečně z úst šéfa Talibanu nebo ne.

Mulla Umar dlouho nebyl vidět na veřejnosti, předpokládalo se, že žije na tajném místě pravděpodobně někde v Pákistánu. Zprávy o jeho smrti se objevily v mnoha médiích například v roce 2011, ale Taliban tuto informaci tehdy popřel s tím, že ji rozšířila americká rozvědka, která se nabourala do mobilních telefonů, e-mailových účtů a webových stránek Talibanu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…