Pryč s Masarykem, nezaslouží si žádnou ulici ani náměstí! Toto vážně zaznělo

05.09.2017 16:23

Masaryk si nezaslouží, aby po něm byla pojmenována jakákoli ulice v naší zemi. Tuto větu naštěstí nepronesl žádný politik v České republice. Možná vás překvapí, že s touto iniciativou přišli nekteří politici v Chorvatsku. Ulice v centru Záhřebu naposled Masarykovo jméno ztratila během fašistické diktatury ve čtyřicátých letech.

Pryč s Masarykem, nezaslouží si žádnou ulici ani náměstí! Toto vážně zaznělo
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Chorvatskem se začíná šířit iniciativa v přejmenovávání ulic a náměstí. První tuto snahu „odnesl“ někdejší jugoslávský prezident Josip Broz Tito. Po něm bylo jedno z hlavních náměstí v chorvatské metropoli Záhřebu pojmenováno ještě před několika dny.

Náměstí, kde stojí chorvatské národní divadlo, se nyní jmenuje Náměstí Chorvatské republiky (Trg Republike Hrvatske, pozn. red.). Na tento prostor přímo navazuje Masarykova ulice, která jméno prvního československého prezidenta nese od roku 1930.

Nyní to vypadá, že vlnu změn názvů ulic odnese i T. G. Masaryk. Iniciátorem všeho je bývalý chorvatský ministr kultury Zlatko Hasanbegović, který ve vládě působil za stranu Chorvatské demokratické společenství (HDZ), která je u moci i dnes. Z téže strany je premiér Plenković i prezidentka Grabar Kitarović.

Někdejší záhřebské náměstí maršála Tita (Foto: Radim Panenka)

Hasanbegović nedávno oslavně mluvil u příležitosti změny názvu náměstí o tom, že je rád, že konečně prostor neponese jméno po komunistickém diktátorovi, který páchal teror. A čím si pozornost zasloužil Masaryk, který je vnímán jako ztělesnění demokracie a humanity?

Podle chorvatského exministra kultury bude ustavena komise, která o přejmenování Masarykovy ulice rozhodne. Jak uvádí chorvatský zpravodajský portál N1, nejednalo by se o první pokus změnit název této ulice. Před čtyřmi lety s nápadem přišel tehdejší člen chorvatské vládní HDZ Tomislav Jelić.

Ten prosazoval, aby místo Masaryka nesla ulice jméno Stjepana Đurekoviće, publicisty, který byl podle chorvatského výkladu zabit jugoslávskou tajnou službou. Masaryk se podle Jeliće o Chorvatsko nijak a nikdy nezasloužil a „ve všech svých zahraničněpolitických vystoupeních obhajoval vytvoření Jugoslávie a srbskou dominanci v ní“.

„Stále trvám na svém názoru, že Masarykova ulice by měla být přejmenována. Masaryk nikdy nebyl přítel Chorvatska a v žádném případě si zaslouží mít ulici v Záhřebu nebo kdekoliv v Chorvatsku,“ sdělil Jelić podle portálu N1.

Ulice v centru Záhřebu nese jméno po prvním československém prezidentu T. G. Masarykovi od roku 1930, kdy tak byla nazvána na počet jeho 80. narozenin. O Masarykovo jméno ulice přišla pouze na čtyři roky, když byla roku 1941 během ustašovské fašistické diktatury přejmenována. Jméno TGM bylo po pádu pronacistického režimu v roce 1945 vráceno zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…