Prymula? Tak na*ral Babiše, že… Vysoký politik o tom, co se dělo v posledních desítkách hodin

30.03.2020 13:41

Koronavirus, karanténa a politické oběti. Tak si jeden z našich čelných politických představitelů vykládá současné dění okolo náměstka resortu zdravotnictví Romana Prymuly. Ten se v pondělí přesunul z pozice šéfa Ústředního krizového štábu o úroveň níž. Starat by se měl především o řízení takzvané chytré karantény.

Prymula? Tak na*ral Babiše, že… Vysoký politik o tom, co se dělo v posledních desítkách hodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí
„Pro projekt chytré karantény armáda vyčlenila 253 vojáků a 82 kusů techniky. Do nařízení vlády navrhne navýšit počet na tři sta osob, ať máme možnost posílení v případě potřeby,“ komentovat aktuální stav věcí premiér. „Profesor Prymula se musí soustředit na systém chytré karantény, a hlavně na zdravotnictví a na epidemiologické záležitosti,“ dodal.

Co ale těmto slovům předcházelo?

Roviny jsou dvě. Mediální a politická. Zřejmě největší negativní politický dopad měla Prymulova slova o možném uzavření hranic až na dobu dvou let. „Zákaz cestování v současné kulminaci epidemie chápu, podporuji. Ale strašit teď dvěma lety, to už není a nesmí být rozhodnutí epidemiologa, byť váženého,“ uvedl tehdy na Twitteru předseda hnutí STAN Rakušan. Za šokující měl Prymulův výrok také šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Prymulovo konstatování podle něj znovu nastoluje otázku, zda je správné, aby v čele krizového štábu stála osoba bez politické odpovědnosti.

Čas šel dál. Prymula se denně objevoval na obrazovce a získával takzvaně politické body. Náš zdroj z prostředí Poslanecké sněmovny proto vidí jeho „zaseknutí“ jasně.

„Šlo o to, že profesor Prymula je především voják a premiér nad ním neměl plnou kontrolu, proto ho jednoduše převelel, aby se nedopustil dalších politických přešlapů, které mohou způsobit ekonomický lapsus. Také jsem slyšel, že Babiše několikrát pořádně na*ral, v posledních dnech to prý bylo na denním pořádku, zejména to mělo mít vazby na jeho televizní vystoupení,“ uzavřel.

Proti tomu ovšem stojí Babišovo okolí, v němž ParlamentníListy.cz pátraly v pondělí. Hned dva zdroje nám totiž potvrdily, že nešlo o žádný osobní spor premiéra, jako spíše o rozhodnutí, zdali je, nebo není funkce šéfa Ústředního krizového štábu politická. „A jelikož se to probíralo i na vládě, ukázalo se, že to politická funkce je, proto se jí chopí předseda socdem Hamáček,“ uvedly tyto naše zdroje.

To potvrzuje i skutečnost, že ministr vnitra Hamáček má zejména politické zkušenosti. Ačkoli studoval obor překladatelství, vysokou školu nikdy nedokončil. Z pohledu znalosti lékařství nebo epidemiologie je rovněž naprostý laik.

Připomeňme i starší kauzu, která v souvislosti s Romanem Prymulou minulý týden obletěla média.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
Roman Prymula byl v roce 2016 odvolán z vedení státní nemocnice v Hradci Králové kvůli střetu zájmů, kde hlavním důvodem bylo, že v pozici ředitele nemocnice inkasoval desítky milionů korun od společnosti Biovomed s. r. o., ve které sám figuroval a kterou v té době vlastnila jeho dcera Karolína. Společnost Biovomed inkasovala od farmaceutických firem ročně přes 41 milionů korun.

Na problém upozornil tehdejší poslanec Marek Černoch, který v té době interpeloval premiéra Bohuslava Sobotku. „Z veřejně přístupných dokumentů a jak upozornila média, je tento ředitel velké státní nemocnice zároveň prokuristou ve firmě Biovomed své dcery, která studuje a dlouhodobě žije na Floridě. Přesto je natolik šikovná, že jen za rok 2014 tato šestadvacetiletá slečna dokázala vytvořit odborné materiály a studie za 41 milionů korun. Je to mimořádně podezřelé,“ prohlásil tehdy Marek Černoch.

I to byl údajně jeden z důvodů, proč epidemiolog Prymula tehdy nedostal bezpečnostní prověrku, ačkoli jej po nařízení ministra zdravotnictví Vojtěcha museli mít všichni náměstci na resortu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…