Prymula: Vakcínu vyrobí u nás, do stříkaček půjde v Německu. Věřím, že nám něco dají

15.07.2020 13:34

Podle epidemiologa Romana Prymuly by mohla být vakcína proti koronaviru k dostání již na přelomu roku. Do té doby bude prý kontrola pandemie vypadat jako nyní, kdy se řeší lokální ohniska. Současná čísla okolo stovky nových nakažených denně jsou podle Prymuly přijatelná a dala se po uvolnění všech opatření očekávat.

Prymula: Vakcínu vyrobí u nás, do stříkaček půjde v Německu. Věřím, že nám něco dají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula

Prymula podle informací České televize hodnotí současnou situaci v České republice poměrně pozitivně. Jediné větší ohnisko zůstává na Karvinsku, kde se ale podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví daří situaci potlačovat a virus se odtud masivně nešíří.

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí

Následující měsíce by měly podle Prymuly mít stejný průběh, kdy se bude pozornost soustřeďovat na lokální a cílenou kontrolu podniků, nemocnic a dalších kolektivů, kde se virus objevil, jako byl případ dolů na Karvinsku.

Takový stav by mohl trvat ještě více než půl roku, než se objeví účinná vakcína. „Pokud se podaří, co je slibováno, první vakcíny by měly být na konci října a masivnější penzum na začátku roku,“ je optimistou Prymula s tím, že účinné očkování je blíže, než se předpokládalo.

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí

Epidemiolog ale upřesňuje, že vakcína nebude dostupná pro všechny, protože není možné vyrábět miliardy dávek. Velké společnosti ale podle něj slibují alespoň stovky milionů dávek, což bude stačit pro nejzranitelnější skupiny. Česká republika by první vakcíny měla dostat velmi brzy a poté začne vlastní výroba.

„Ta vakcína bude v České republice vyráběna, nebude dělena do stříkaček, to bude prováděno v Německu. Doufám, že jednání s majiteli společnosti budou taková, že ta vakcína bude k dispozici pro obyvatele České republiky. Ale zatím nic formalizováno nebylo,“ popsal Prymula s tím, že k prvním Čechům by se mohla vakcína dostat začátkem jara.

Podle Prymuly se virus za půl roku nijak neunavil, o čemž svědčí horšící se situace v Latinské Americe a Spojených státech. „Problém koronaviru je v tom, že nemá sezonní charakter,“ uvedl Prymula. „Ten virus tady je a bude. Podzim je nepříjemný v tom, že budeme v mnohem užším kontaktu v uzavřených místnostech. A druhým faktorem je, že zde bude souběh s chřipkou a dalšími respiračními chorobami,“ varuje epidemiolog před možnou druhou vlnou.

I proto ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připustil, že by se na podzim mohly vrátit povinné roušky. K tomu Prymula dodal, že v takovém případě by ale nařízení muselo platit plošně, protože jen tak dokáže zamezit až 80 procentům přenosu, jak vyplývá ze studií. Na podzim se také připravuje celý zdravotnický systém, ať už počtem lůžek nebo dostatkem ochranných pomůcek.

Podle Prymuly se také pracuje na multiplexových metodách, které umožní současně vyšetřovat najednou více chorob a odlišit tak běžnou chřipku od koronaviru. Bude také zdůrazňováno, že lidé s respiračními problémy by měli primárně zůstávat doma v dobrovolné izolaci, což by pomohlo nezatěžovat zdravotnický systém. Na takovém návrhu podle Prymuly už pracuje Evropská unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…