Prymula objednal málo vakcín Pfizer. Nevěřil jim

15.04.2021 8:25

Zatímco izraelský premiér Benjamin Netanjahu dokázal nakoupit tolik vakcín, že dvě dávky vakcín dostalo přes 50 procent izraelské populace, Česko podobných čísel ani náhodou nedosahuje. Exministři zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch a Roman Prymula objednali podstatně méně vakcín, než mohli. Jejich nástupce Jan Blatný se to snažil zachránit, ale z resortu byl po nátlaku prezidenta Miloše Zemana vyhozen.

Prymula objednal málo vakcín Pfizer. Nevěřil jim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Server Seznam Zprávy získal materiály, na nichž se jasně ukazuje, jak ministři zdravotnictví za hnutí ANO, které si do vláda přivedl premiér Andrej Babiš, nakupovali vakcíny proti koronaviru.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Ukazuje se, že exministr zdravotnictví Adam Vojtěch neměl příliš důvěru v to, že společnost Pfizer dodá dostatek vakcín. Místo toho objednal téměř polovinu vakcín pro Česko u společnosti AstraZeneca. Objednal jich méně než mohl.

„Podle dat, která ministerstvo zdravotnictví redakci Seznam Zpráv potvrdilo, bývalý ministr Adam Vojtěch vyjednával pouze vakcíny od AstraZenecy. V době svého úřadování na ministerstvu udělal u Evropské komise objednávku na nákup 43 procent toho, co objednat mohl. Vyjádřeno čísly: z 6 950 845 vakcín AstraZeneca, které mu tehdy dle počtu obyvatel České republiky dovolovaly kvóty Evropské komise, objednal od AstraZenecy pro Česko pouze 3 miliony vakcín,“ napsal server.

Čas však ukázal, že společnost Pfizer je mnohem spolehlivějším dodavatelem než AstraZeneca.

Vakcíny od společnosti Pfizer nařídil objednat až Vojtěchův nástupce Roman Prymula, který se rozhodl poptávat 2 miliony dávek této vakcíny, ačkoli v rámci dohod uzavřených v EU mohl poptávat 5 milionů dávek.

„Měl jsem pochybnosti o bezpečnosti Pfizer vakcín,“ uvedl bývalý ministr.

Další vakcíny nechal objednat u společnosti Johnson & Johnson. Svou pozornost obrátil také k vakcíně Novavax, ale tu zatím Evropská léková agentura (EMA) nestihla prověřit, takže její využití je hudbou budoucnosti.

Teprve Jan Blatný se snažil situaci zachránit a snažil se navýšit objednávky vakcín právě od Pfizeru. Přesto byl po nátlaku prezidenta Miloše Zemana z vlády vyhozen. Zemanovi se nelíbilo, že Blatný odmítal objednat ruskou a čínskou vakcínu proti covidu-19 a trval na tom, že napřed musí tyto vakcíny projít stejným prověřením jako vakcína Pfizer, Moderna a jiné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…