Prymula se vrací jako zachránce, píše Sezemský

10.09.2020 13:34

Tony Havlík a Jiří Sezemský se každý ve svém komentáři na serveru Forum24.cz vyjádřili k aktuální koronavirové situaci. Havlík mimo jiné konstatuje, že premiér Andrej Babiš (ANO) popírá své předchozí výroky, Sezemský naopak připomíná návrat epidemiologa Romana Prymuly.

Prymula se vrací jako zachránce, píše Sezemský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Havlík se ve svém komentáři vrací k tomu, jak premiér Andrej Babiš v březnu tohoto roku kritizoval Itálii za nezvládnutou situaci. Nákaza v té době byla v Itállii kolem 600 nakažených za den a měli celkem 1702 pozitivních případů. Nyní, když za jeden den přibylo v Česku 1164 lidí, premiér Babiš tvrdí, že jsme na tom velmi dobře. 

Dobrou zprávou v těchto dnech může být, že hospitalizovaných – vzhledem k tak masivnímu přírůstku nakažených – zatím nijak razantně nepřibývá. Jejich počet je čtyřikrát menší než úmrtnost. Hospitalizováno s nemocí covid-19 je momentálně 234 lidí, ve vážném stavu je 62 pacientů. Počet nakažených ale roste,“ poznamenává Havlík a uvádí, že více alarmující je způsob, jakým vláda komunikuje s občany a jaké názorové otočky předvádí premiér. 

„Ten totiž nerad prohrává, a tak prostě začne tvrdit něco jiného – i kdyby to měl být pravý opak toho, co říkal včera. Je přece ‚urputné hovado‘, jak sám říká. Právě tam bychom měli hledat odpovědi na otázky, proč se momentálně nacházíme mezi nejhoršími zeměmi, pokud jde o boj s koronavirem,“ dodal. 

Následně připomněl případy, které veřejnost již zná. Například příběh muže, kterého poslali s koronavirovými příznaky místo testů domů. Nebo vzpomněl na zdravotníky, kteří si stěžovali na nedostatek ochranných pomůcek. Tehdy Babiš tvrdil, že naši zdravotníci mají respirátorů dostatek.

„Pokračujeme dalším výrokem k tématu trasování. Ještě tento týden v pondělí Andrej Babiš tvrdil, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů nemoci covid-19. Hned na druhý den prohlásil pravý opak,“ popsal Havlík. 

A stejně tak si všiml i toho, jak Babiš přislíbil, že již nikdy nebudou žádná plošná opatření a tvrdil, jak jsme připraveni na druhou vlnu. „Že hrozí druhá vlna nákazy na podzim, vláda dobře věděla. Přes prázdniny se mohla zařídit tak, aby žádná plošná opatření už nikdy zavádět nemusela. Nakonec však i tímto tvrzením sama sebe popřela, když ministr Vojtěch ohlásil návrat roušek všude ve všech vnitřních prostorách a v MHD. Pak rozhodnutí chaoticky zmírnil a situaci musel zachraňovat Babiš tvrzením, že ‚odborníci Vojtěcha uvedli v omyl‘. Finální opatření neměla být tak přísná. Jenže v září se projevilo staré dobré ‚odvolávám, co jsem odvolal, a ruším, co jsem zrušil‘, a vláda znovu zavedla povinné nošení roušek všude,“ uvedl Havlík a připomněl aktuální premiérův výrok o tom, že nás čeká těžký podzim. Přislíbil však i to, že Česko si nemůže dovolit další ekonomická opatření.

Jiří Sezemský se pak ve svém komentáři vyjádřil k epidemiologovi Romanu Prymulovi. „Prymula se vrací. Z nárůstu koronaviru viní občany a Vojtěcha, Babišovo selhání kryje,“ poznamenal Sezemský. Všímá si totiž toho, jak Prymula s rostoucími statistikami případů koronaviru dostává stále větší prostor v médiích. „Kritizuje, co bylo uděláno špatně a kdo může za nepříznivý vývoj. Je však sám příliš zainteresován, aby mohl vyjmout i svoji spoluodpovědnost a zásadní podíl premiéra Babiše,“ poznamenal Sezemský.

„Prymula měl hlavní slovo v počátcích epidemie. Na jaře nikdo nevěděl, jak se šíření nového typu konoronaviru importovaného z Číny vyvine, a proto veřejnost většinou akceptovala jedny z nejpřísnějších restrikcí v Evropě. Hermeticky uzavřené hranice, plošné povinné nošení roušek uvnitř i venku a vypnutou ekonomiku, hlavně ve sféře obchodu a služeb. Příznivá čísla tehdy sváděla premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k oslavným pajánům o premiantství České republiky, od které se učí celý svět. Výsledky počtu nakažených a úmrtí byly u nás v porovnání s ostatními zeměmi skutečně nadprůměrné, což se odráželo v sebevědomí vlády,“ popisuje Sezemský.

Dnes je dle jeho slov situace diametrálně odlišná, neboť počet infikovaných roste strměji než na jaře, roste i počet hospitalizovaných a úmrtí.

„Česká republika je nyní tempem nárůstu infikovaných vzhledem k počtu obyvatel čtvrtá nejhorší ze všech evropských zemí. To nekoresponduje s Babišovou oslňující propagandou, ve vší smůle před blížícími se krajskými a senátními volbami,“ dodal Sezemský s tím, že ještě před dvěma týdny premiér Babiš chlácholil veřejnost, že je vývoj nákazy pod kontrolou, plošná opatření se nebudou vracet a hygienici se budou řídit podle semaforu, mapujícího rizika infekce podle okresů. „Dnes je všechno jinak a na světla ramp se vrací Zemanův chráněnec Roman Prymula,“ píše Sezemský. 

A kritizuje i Prymulu, který velkou část zodpovědnosti přehazuje na občany. „Prymulovy argumenty jsou neúplné a neférové, pokud odpovědnost přehazuje na občany. Část z nich se sice chová nezodpovědně, ale vláda uvolnila pravidla už v květnu a červnu. Drtivá většina veřejnosti se řídila tím, co v té době platilo. Stejně podpásově vyzněl v červenci výpad ministra Vojtěcha proti havířům v dolech OKD vlastněných státem, které několik týdnů nezastavily těžbu ani v době šíření infekce. Také ovšem platí, že nemalá část veřejnosti je už znechucena z neprofesionální komunikace vlády, nesplněných slibů a neustále se měnících nařízení. Lidé dnes čekají na testy až pět dní. Další tisíce jsou posílány do karantény, zatímco premiér Babiš dostává papalášskou výjimku a do karantény nejde, ačkoli seděl v místnosti s infikovanou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou,“ dodal Sezemský s tím, že nápadnou slabinou Prymulových vývodů je úplné vynechání premiérova podílu na současném dynamickém vývoji kolem koronaviru. 

Závěrem se pak Sezemský ještě jednou ‚otírá‘ o Prymulu, když konstatuje, že ten si to nechce rozházet u premiéra. „Tehdy ho nezastavil a na rozdíl od současnosti mlčel. Navíc ‚konkurenta‘ Maďara nesnášel, zpochybňoval jeho odbornost a jeho odchodu jistě nelitoval. Dnes fakticky nahrává vládní propagandě. Nejjednodušší je přehodit odpovědnost na část ‚nezodpovědné‘ veřejnosti a polarizovat ji, distancovat se od rozhodování Vojtěcha v době, kdy u toho nebyl, a empaticky vyvinit premiéra, který umí svým voličům vysvětlit každý veletoč. Upozaděný Prymula se bude znovu hodit, jenže teď už jde do tuhého a epidemie se po vážných chybách a zanedbané přípravě ocitá mimo kontrolu,“ uzavřel Sezemský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…