Prymula vysvětloval, proč jsme na podzim vzali méně vakcín. Kupoval se zajíc v pytli

24.03.2021 21:25

Exministr zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula se jal v rozhovoru pro Radiožurnál vysvětlit, jak to skutečně bylo s objednávkami vakcín. Na podzim si Česká republika objednala méně dávek vakcín proti covidu-19 než prostřednictvím Evropské unie mohla. Právě to zapříčinilo, že dodávky jsou dnes pomalejší, než pozorujeme u jiných států.

Prymula vysvětloval, proč jsme na podzim vzali méně vakcín. Kupoval se zajíc v pytli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Informace, že vláda na podzim objednala pouze 81,1 procenta vakcín, na které měl stát nárok, vyvolala ostrou kritiku, podle opozičních zástupců pro takové rozhodnutí nebyl žádný důvod. Ministerstvo zdravotnictví k tomu uvedlo, že se jednalo o rozhodnutí bývalého ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha a rozhodnutí Romana Prymuly s ohledem na očkovací strategii v dané době.

Epidemiolog Prymula přiblížil, proč se nabídka vakcín nevyužila stoprocentně. „V té době se kupoval víceméně zajíc v pytli. Objednávali jsme vakcíny, které nebyly ještě registrované. Samozřejmě byla nutná jakási diverzifikace rizik,“ uvedl.

V té době nakoupit AstruZeneku ve 100 procentech a pak třeba nekoupit vakcínu, která by se ukázala jako výhodnější, nebylo prý záměrem. „Plánem bylo nakoupit dostatek vakcín pro celou populaci. To se, myslím, podařilo,“ podotkl Prymula.

Původní zdroj ZDE.

„Situace je taková, že ne celá populace se chce očkovat. Populace do 18 let se v tuto chvíli neočkuje. Objednat o čtyřnásobek dávek víc, než potřebujeme, nevím, jestli je možné. Hypoteticky asi ano,“ zdůvodnil, proč nepovažovali za vhodné objednat 100 procent nabídky.

Pokud by se tak stalo, přišly by podle Prymuly naopak otázky, proč se objednal čtyřnásobek vakcín, než bylo potřeba. „To rozhodování bylo v nějakém místě a čase. Já si dobře pamatuju na obviňování ve chvíli, kdy se nakupovaly vakcíny na pandemickou chřipku. Tam se nakoupilo jen 10 procent a krátce poté ti lidé, kteří to nakoupili, byli obviňováni, že jich nakoupili příliš mnoho, protože situace byla jiná, než se očekávalo,“ uzavřel Prymula s tím, že analýzy, které přicházejí x měsíců poté, nejsou seriózní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…