Prymulova bomba. Pustit lidi z domů, s virem je vše jinak! Česko v šoku: Jásot i strach, že je to levárna

06.04.2020 7:51

Včera DVTV odvysílala hodinový rozhovor s epidemiologem a hlavní tváří boje proti koronaviru Romanem Prymulou, jehož obsahem bylo například, kdy se otevřou školy nebo kdy si Češi sundají roušky. Prymula také prohlásil, že populaci bude nutné řízeně promořit, protože lék na covid-19 je v nedohlednu. A zpochybnil pravdivost dat z Číny. Reakce na jeho slova byly různé. Podle některých se zbláznil, podle dalších ztratil důvěru nebo se něchal přesvědčit Babišem, že je nutné nastartovat ekonomiku. Ale předseda stomatologické komory Roman Šmucler jásal: „Vyhráli jsme s vědeckou pravdou a láskou k Česku nad strachem a panikou!“

Prymulova bomba. Pustit lidi z domů, s virem je vše jinak! Česko v šoku: Jásot i strach, že je to levárna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví

Prymula v rozhovoru konstatoval, že není možné, aby stát zůstal v izolaci, jaká je dnes, tři nebo čtyři měsíce. Je podle něho nutné vážit, jakou pak zvolit strategii. „Protože když vidíme situaci v Evropě, to je takové memento, ono v žádné zemi se to nepodařilo beze zbytku zastavit. Ta data, která tady máme a která nás naplňovala optimismem, byla trochu modelově Čína, jenže já si osobně začínám myslet, že ta data z Číny nebyla úplně korektní. Myslím si, že neposkytují korektní data, protože i v tuto chvíli, kdy se tvrdí, že ten proces tam už nějakým způsobem neprobíhá, ale že všechny ty případy jsou importy ze zahraničí, tak tam nedává úplně logiku, že ty případy nenarůstají. Protože ve světě se počet těch nakažených osob dramaticky zvedl, takže logicky by tam muselo být více importu. To se neděje, a i v minulosti tam byly takovéto problémy,“ zpochybnil Prymula důvěryhodnost dat pocházejících z Čínské lidové republiky.

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí

Dodal, že se proslýchá, že v některých oblastech se opět zavádějí opatření. „Já si osobně myslím, že ten proces se tam nepodařil úplně beze zbytku zastavit a pak my se z toho musíme nějakým způsobem poučit, protože není možné držet ta tvrdá opatření nekonečně dlouhou dobu,“ mínil epidemiolog.

Prymula dále řekl, že pokud se podaří ošetřit skupinu rizikových osob, tak by zbytek populace měl být vystaven chorobě, tedy že by měl nemoc prodělat nebo prokázat, že je imunní. „My samozřejmě jsme schopni tento stav držet řadu měsíců, ale záleží, jak to bude vypadat v okolních zemích Evropy,“ vysvětlil. S nemocí by se podle něho neměli setkat všichni, ale hlavně ti, u kterých průběh není horší než chřipka, tedy mladí a zdraví. Což podle Prymuly dramaticky sníží riziko pro seniory.

Epidemiolog použil i výraz promořit a konstatoval, že k tomuto procesu bude muset dojít.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

„Já jsem na to změnil trochu názor, protože jak jsme měli ty první údaje, které byly založeny na těch možná vyfabulovaných údajích z Číny, tak se ukazuje, že opravdu vysoká část populace se promořuje. Nebude to 100 %, možná ani 70 %, ale i kdyby to bylo jen 50 %. Teď jsou první data z Itálie, kdy vědci tvrdí, že možná těch nakažených je tam podstatně více, třeba 10 milionů. A že to v těch číslech není vidět, že je tam třeba i čtyřikrát více úmrtí. Ale když se to srovnává s těmi deseti miliony, tak to není, že zemře 15 % obyvatelstva, ale 2–3 %.“ Nicméně, imunita po prodělané nemoci prý dle současného odhadu může trvat jen dva roky, tedy by se virus mohl vracet, ale dodal, že se jedná jen o matematické odvození.

Prymula vysvětlil, proč změnil názor. Řekl, že kdyby věděl, že za tři měsíce bude k dispozici lék, tak by držel tvrdá opatření ještě dva nebo tři měsíce. Ale protože tomu tak není a studie neukazují, že by léky byly schopné virus vyhubit, tak je dle něho nutné znovu nastartovat ekonomiku a promořovat řízeným způsobem.

Reakce na toto hodinové interview na sebe nenechaly dlouho čekat. Reagoval například šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt, který pochválil Martina Veselovského za vedení rozhovoru a hovořil o tom, že Prymula otočil o 180 stupňů. „Už mluví o promoření zdravé části populace a ochraně ohrožených skupin. Babiš mu asi vysvětlil, že hospodářství jde do kopru. Kdyby se Prymula zeptal nějakého farmaceuta před měsícem, možná by zjistil, že i kdyby lék fungoval jako zázrak, stejně by nebyl nějak super rychle k dispozici pacientům v širším měřítku,“ pravil šéfredaktor Zdravotnického deníku na Prymulovu adresu.

A dodal: „A on ani Remdesivir žádný zázrak nebude. Prymula zkrátka ordinuje vojenský řád na základě mylných domněnek. Dokonce, považte, tento milovník Číny a jejího ‚řešení‘ situace – izolovat, zavírat – řekl, že Čína asi neposkytuje pravdivé údaje a že striktní opatření nefungují tak dobře, jak tvrdila.“ Dodejme, že Cikrt v Zdravotnickém deníku upozorňoval na to, že Prymula nemá bezpečnostní prověrku.

Radost z Prymulovy změny názoru měl předseda České stomatologické komory Roman Šmucler, zastánce promořování. „A loď se otáčí. Přesvědčili jsme protistranu. Plujeme k vyřešení problému. Naše životy se nám vrátí,“ pravil v reakci na interview. „Jít proti proudu. To jste dlouho za blázna. Máte data, ale i pochyby. Ale ten pocit, když to pomůže změnit klíčovou věc! Tady budoucnost země. Vyhráli jsme s vědeckou pravdou a láskou k Česku nad strachem a panikou!“ prohlásil.

Anketa

Kdo podle Vás pohořel v boji s koronavirem?

hlasovalo: 19941 lidí
Na Prymulova oznámení už reagovala advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, a nikoliv pozitivně. „Ať se na mne kdo zlobí nebo ne, odmítám být pokusný králík. Když si to přečtete, musíte mít ten pocit. Mně to přijde tak, že bylo zadání, ‚něco vymysli, ať rozhýbeme ekonomiku‘. Takže napřed opatření, která byla tvrdá, ale evidentně pomohla, až tak, že do českých nemocnic zveme nemocné Francouze, neb na rozdíl od nás tam nestíhají, a náhle obrat o 180 stupňů. A že máme jít stejnou cestou, neb (v dnešní době!!) neměli dost informací. Nevěřím proto zveřejněnému ani slovo. Považuji to za názor na politickou objednávku. Podobné kroky žádají důvěru. Toto ji právě bohužel nabourává.“ Vysvětlila, že se jedná o radikální změnu názorů, tudíž už vrchnímu epidemiologovi nevěří.

Později dodala, že očekává, že vláda po „nečekaných a nejistotu vyvolávajících“ výrocích Romana Prymuly představí ihned dlouhodobou strategii boje s koronavirem včetně informací o připravenosti lékařů, zdravotní techniky a souběžné podpoře ekonomiky.

Ironicky se do Prymuly pustil producent Ivan Štefka: „Takže se ukázalo, že ten, kdo dostane Bílého lva vlastně neví a jen tak se zkoušelo. Vyjádření, že nakažených bude více než podchycených, je opravdu geniální. To bych tedy nikdy neřekl, taková geniální myšlenka a poznání, které je samozřejmou jasností, pana plukovníka bohužel po měsíci ukazuje, že lhaní nemá smysl. Důvěra odešla.“

A advokátka Klára Samková si myslí, že se Prymula zbláznil. „Doufejme, že jeho poslední slova jsou vytržená z kontextu. Pokud nejsou, tak je koupenej a všichni jsme v hajzlu,“ prohlásila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…