Prznit ten zákon odmítám, prohlásil Dienstbier a vzdal se další práce na služebním zákoně

07.08.2014 18:17

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) se nebude účastnit dalších prací na služebním zákonu. Kvůli dohodě mezi vládou a opozicí totiž podle něj nebude dostatečně odpolitizována státní správa. Koaliční návrh byl podle něj "zprzněn", za což není ochoten převzít odpovědnost.

Prznit ten zákon odmítám, prohlásil Dienstbier a vzdal se další práce na služebním zákoně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Zástupci vlády se ve středu s opozicí dohodli na tom, že nevznikne generální ředitelství státní služby. Jeho kompetence má převzít především ministerstvo vnitra, část ministerstvo financí. Jiřímu Dienstbierovi na dohodě nejvíce vadí, že koordinační orgán státní služby přijde o část pravomocí.

"V tomto případě ztratil klíčovou kompetenci podílet se na výběru státních tajemníků, a tak garantovat to, že to budou osobnosti, které by zajišťovaly na resortech právě to odpolitizování personálních záležitostí, a to se naopak zcela zpolitizovalo," míní Dienstbier o dohodě, podle níž bude státní tajemníky jmenovat vláda na návrh příslušného ministra.

Požadavek odpolitizování podle něj současná dohoda splňuje mnohem méně než původní koaliční návrh. "Beru to především jako škodu pro celou Českou republiku, že tady nebudeme mít skutečně solidní zákon o státní službě," uvedl také ministr.

Jeho slova jsou v ostrém kontrastu se čtvrtečním prohlášením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), podle něhož je kompromis mezi vládou a opozicí vítězstvím pro Českou republiku a zdravý rozum.

Kvůli svým výhradám se Dienstbier nebude podílet na dalších pracích na zákonu. "Toho já se zcela jistě účastnit nebudu, protože nejsem ochoten za takovéto prznění kvalitního koaličního návrhu převzít zodpovědnost," uvedl. Není prý schopen zaručit, že návrh splní podmínky osmadvacítky, a proto na příští schůzi vlády požádá o zproštění pověření ve věci s EU vyjednávat.

"Já to nejsem schopen garantovat, že tento návrh zajišťuje naplnění té podmínky pro čerpání evropských peněz, a proto budu navrhovat, abych byl zbaven tohoto pověření, aby jej dostala paní (ministryně pro místní rozvoj Věra) Jourová," podotkl. Dodal, že se opakovaně vyjádřila, že jednání s Evropskou komisí nebudou problémem.

"Ukázalo se, že politická kultura opět klesla, vydírání se stalo standardem a ten, kdo vydírá, tedy pan (Miroslav) Kalousek spolu s ODS, tak ti uspěli, zatímco další dvě opoziční strany, které nevydíraly, tak ty měly u jednání smůlu," poznamenal také k vyjednávání s opozicí Dienstbier. Podle něho je i tak dojednaný kompromis lepší než současný stav. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…