Pseudomorálka, žluklá nenávist... Redaktorky ČT, které se posmívaly "hanobení prezidenta", to schytaly ze sněmovny

18.11.2016 11:07

„Novela není ‚lex Zeman‘, ale je to ‚lex sebeúcta‘,“ tvrdí poslanec Zdeněk Soukup (ANO) k poslaneckému návrhu na potrestání za hanobení hlavy státu. Přestože se vedení Babišova ANO od nápadu, pod nímž je jako hlavní autor uveden komunista Zdeněk Ondráček, oficiálně distancovalo, Soukup na něm nevidí nic závadného. „Prezidenta pokládám za stejný symbol státnosti, jakým jsou vlajka, státní znak anebo hymna. Kdo uráží tyto symboly, uráží i mě osobně,“ vysvětluje Soukup pro ParlamentníListy.cz. I on je totiž pod návrhem spolupodepsán.

Pseudomorálka, žluklá nenávist... Redaktorky ČT, které se posmívaly "hanobení prezidenta", to schytaly ze sněmovny
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace na Letné

Skupina šesti desítek poslanců těsně před státním svátkem 17. listopadu navrhla vrátit do trestního zákoníku čin veřejného hanobení prezidenta republiky. Za jeho spáchání by lidem hrozilo až roční vězení. Předlohu podepsali zejména zákonodárci vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu. Před dalším projednáváním v zákonodárných sborech ji ale musí posoudit vláda.

Už teď se ale nad normou stahují mračna. Ve středu ji totiž zavrhli jak vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš, tak i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oba prý odmítají, aby byli lidé za tento čin kriminalizováni.

„Je to zákon protiústavní, je to potírání svobody slova a demokracie. My se nemůžeme vracet k zákonům, které jsme tu měli za komunistického režimu,“ řekl na konto znovuzavedení trestu kvůli hanobení prezidenta Andrej Babiš s tím, že se od návrhu předsednictvo ANO distancovalo.

Extrémní návrh, který spadne pod stůl

Sobotka nápad původně 64 poslanců dokonce označil za „extrémní návrh“ a ten prý s dalšími podobnými záležitostmi zazáří jako kometa, ale pak se opět ponoří do hromady návrhů v Poslanecké sněmovně, které v klidu vyčkají na to, až spadnou pod stůl a až skončí volební období.

Kritiku obou si však předkladatelé nepřipouštějí.

„Já chci jenom vysvětlit svůj postoj. Prezidenta pokládám za stejný symbol státnosti, jakým jsou vlajka, státní znak anebo hymna. Kdo uráží tyto symboly, uráží i mě osobně. Uráží nemálo lidí. Souvisí to se vztahem k České republice, ke kulturnímu odkazu, souvisí to i s vlastenectvím. Je smutné, že se za vyznání k těmto hodnotám musí lidé skoro stydět. Novela není ‚lex Zeman‘ – byť k osobě samotné mám také jisté výhrady – ale je to ‚lex sebeúcta‘,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz poslanec ANO Zdeněk Soukup.

Prý mu nevadí ani to, co se již během týdne objevilo porůznu na sociálních sítích a na jednotlivých zpravodajských webech, kde se lidé nápadu poslanců posmívají.

Tento humor nemá nic společného s kradením standarty

„Těm posměváčkům říkám – dík, že jste nezapomněli na tradiční českou zbraň. Dobrý humor mám rád. Díky naší schopnosti dělat si legraci za každých okolností jsme v mnoha případech přežili dost obtížné situace. Uvedené příklady považuji za humor dobrý. Nemá nic společného s kradením prezidentské standarty, s jejím rozstříháním, s vyvěšením červených trenýrek, házením vajíček a s vulgaritami na adresu hlavy státu,“ dodává na jejich konto Soukup.

Předloha se totiž stala nejen terčem kritiky mnoha politiků, ale i terčem různých vtipálků.

Kupříkladu Nora Fridrichová z České televize uvedla: „Dobrovolně se přiznávám k hanobení hlav státu. Mám se někam hlásit?“ Na to ji hned reagovala její kolegyně ze sportovní redakce Darina Vymětalíková posměšným dotazem: „A to oni ti nepíšou? Mně jo, že mě brzy vyhodí...“ K tomu Fridrichová ještě vzápětí poznamenala: „Píšou, že se na mě vaří vody. Ale to asi v zákoně nebude.“

„Nehanobí náhodou úřad a důstojnost prezidenta ČR Miloš Zeman, když pro Radiožurnál v živém interview vykládal ‚kunda sem, kunda tam‘?“ Tato slova napsal na sociální síti Twitter Josef Kopecký píšící pro MF Dnes Andreje Babiše.

Na sociálních sítích navíc koluje několik textů a koláží, které si dělají srandu nejen ze zmiňovaného návrhu, ale právě i ze současné hlavy státu. Například hned několikrát přirovnali uživatelé internetu prezidenta Zemana k Lordu Voldemortovi, hlavní záporné postavě z kouzelnických knih a filmů o Harrym Potterovi, kterou ostatní označují jako „toho, jehož jméno se nesmí vyslovit“.

Se svou montáží se na facebooku pochlubil i grafik a fotograf Tomáš Břínek, známý jako TMBK. Kontroverzní umělec, jehož nejčastějším tématem tvorby je právě dvojice Miloš Zeman a Jiří Ovčáček, „zasadil“ zástupce Hradu do prostředí filmu Šíleně smutná princezna.

Jak už bylo řečeno, stranou sarkastické kritiky směrem k předloze nezůstali ani politici. Na svém facebookovém profilu si z návrhu udělal srandu třeba teplický radní Dominik Feri (TOP 09), když napsal: „Jakej je váš prezident?“ „No, nemůžu si stěžovat.“

A šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý zveřejnil: „Je ve vlastním zájmu Miloše Zemana, aby se to nikdy neschválilo. On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně.“

Společnost se začíná velmi vulgarizovat...

Ani další navrhovatelé si ale z kritických hlasů prý těžkou hlavu nedělají. Třeba poslankyně Pavlína Nytrová (ČSSD) všem těm posměváčkům a kritikům vzkazuje, že normy je třeba, neboť se společnost vulgarizuje.

„Nikomu nebudu nic vzkazovat a už vůbec ne kritikům. Společnost se začíná velmi vulgarizovat, vytrácí se slušnost k sobě navzájem, k rodičům, k učitelům... Zesměšňováním dochází k tomu, že jedna skupina vyvrací názor druhé skupiny. Pojďme se o tom otevřeně a slušně bavit, polemizovat, diskutovat,“ uvedla Nytrová pro ParlamentníListy.cz.

Ať je situace a nálada ve směru k normě jakákoliv, návrhem se podle Nytrové bude muset stejně tak jako tak Poslanecká sněmovna zabývat.

„Návrh by se měl projednávat ve Sněmovně a ve výborech. Zazní názory pro a proti, mohou být podány pozměňovací návrhy, které z diskuse vzejdou. Člověk by měl mít možnost vyjadřovat se svobodně, ke všemu a ke každému, ale slušně. Bez vulgarismů, urážek a zesměšňování. To se týká každého z nás, dělníka či prezidenta,“ zdůraznila Nytrová.

Že by návrh měl být v něčem špatný, si rozhodně nemyslí poslanec ANO Josef Hájek, ale ani komunista Jiří Valenta.

„Když jsem se podepisoval pod uvedený poslanecký návrh, tak jsem si byl vědom, že tento návrh  vyvolá ´živou´ celospolečenskou diskusi. Pro mne je prezident České republiky symbolem státnosti. Obdobně jako naše státní vlajka či hymna. Určitě se o tomto poslaneckém návrhu dál povede rozsáhlá diskuse jak ve společnosti, tak také možná i na půdě Parlamentu a to považuji za potřebné a cenné,“ zamyslel se nad dotazy ParlamentníchListů.cz Hájek.

Jedná se o ochranu prezidentského postu jako takového!

„Prezidentskou funkci osobně řadím k podstatným státním symbolům, kterým by měla být prokazována jakási, byť i částečně vynucovaná, úcta. Nejde pouze o osobu Miloše Zemana, aktuálního prezidenta, jedná se o ochranu prezidentského postu jako takového. Obdobně je tak v zákoně zakotvena i ochrana víry,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Jiří Valenta.

Podle něj je třeba společnost a její symboly ochraňovat.

„A to právě před takovými lidmi, jako jsou zmíněné redaktorky, z jejichž vyjádření mně vyplývá, že si osobně nejsou vůbec jisty, zda nebudou náhodou v budoucnu prezidentovi samy vulgárně nadávat. Osoby s takovouto pseudomorálkou, kdy se negativistický osobnostní postoj a žluklá nenávist projevované formou vulgarity sofistikovaně kamuflují bojem za svobodu slova, podle mého názoru, vůbec nepatří do veřejné služby. Zaměstnanci nejvýznamnějšího veřejnoprávního média by měli jít celé naší veřejnosti příkladem a nepodněcovat ke zjednodušující sprostotě, vedené proti demokraticky zvolené hlavě státu. Na to ať si zvolí nějakou hospodskou, či kavárenskou platformu. Věřím ale, že kdyby se tam takto projevovali – a náhodou byli podle tohoto zákona sankcionováni – tak jim stejně udělí hlava státu amnestii. Domnívám se, že inteligentní člověk umí svoji subjektivní kritiku zformulovat i slušnou formou. V tomto ohledu si naopak myslím, že je chybou, když se proti aktuálně narůstající sprostotě a vulgaritě u nás nezačalo bojovat již mnohem dříve. Normální je, že vulgarity a sprostota nepatří do moderní společnosti!“ dodal Valenta.

Část poslanců ustoupí od podpory trestů

Za hnutí ANO novelu dále podepsali například ještě Bronislav Schwarz, Jana Lorencová a Stanislav Berkovec. Za ČSSD například Vítězslav Jandák, Jaroslav Foldyna, Stanislav Huml, Jaroslav Zavadil a Marie Benešová. Z KSČM připojili podpis vedle Ondráčka ještě předseda strany Vojtěch Filip a šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Úsvit reprezentují mimo jiné předseda jeho frakce Marek Černoch, či Olga Havlová.

Někteří poslanci ČSSD, jejichž podpis ale pod návrhem napřed byl, ovšem uvedli, že svůj podpis se rozhodli vzít zpět. Ve středu večer to uvedl na twitteru předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák. Neupřesnil ale, kteří z nich to mají být.

Sociální demokraté, které později oslovila ČTK, o odvolání svých podpisů neuvažují. „Obvolávají nás, ať odvoláme,“ řekla třeba poslankyně ČSSD Marie Benešová, která má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Za iniciativou ale prý stojí. „Je to o omezení sprostot, které přes média na prezidenta házejí,“ řekla k předloze. Zdůraznila, že není z těch, kdo by si nestáli za svým přesvědčením.

Telefonát na obdobné téma měl i poslanec ČSSD a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil. „Já co podepíšu, za tím si stojím,“ uvedl. Předlohu dál podporuje i další sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. „Nejsem mezi stahujícími,“ sdělil.

Komunisté k návrhu nepřijali v poslaneckém klubu zavazující usnesení. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš, jeden z mála, kteří se z řad komunistů k iniciativě nepřidal, řekl, že se obává zneužití institutu, jak se v nedávné historii stalo. „Lze chápat obavy předkladatelů, protože vyjádření silně zhrubla, a to bez ohledu na směr, kterým jdou, zda na Zemana, či od něj,“ uvedl Dolejš s tím, že současná legislativa nástroje k potrestání takového chování má.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…